Bivši pripadnik HVO i u SAD osuđivan

Hrvat Zdenko Jakiša, koji je 1998. dobio "zelenu kartu" za preseljenje u SAD, izjasnio se pred Okružnim sudom u Minesoti da nije kriv za optužbe da je prevario imigracijske vlasti jer je na molbi za useljenje propustio da navede da je tokom rata u BiH bio pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i da je bio uhapšen.

Svijet 13.05.2014 | 14:09
Bivši pripadnik HVO i u SAD osuđivan

Jakiša (45) je optužen za posjedovanje nezakonito dobijenih dokumenata, a juče je pušten na uslovnu slobodu, dok se sudski proces protiv njega nastavlja u sudu u Mineapolisu, prenosi AP.

Prema federalnoj optužnici koja je pročitana prošle nedjelje, Jakiša je nelegalno stekao trajno državljanstvo 2002. pošto nije prijavio da je bio pripadnik HVO u BiH, da je bio uhapšen zbog kršenja zakona u BiH i da je "počinio zločine moralne izopačenosti".

Majkl Plotnik, specijalni agent pri američkoj službi za istrage u oblasti imigracione i carinske bezbjednosti, juče je na sudu izjavio da bi ulazak Jakiše u SAD kao izbjeglice iz BiH 1998. i njegov status legalnog državljanina bio ugrožen da je on rekao istinu o svojoj prošlosti.

Vlasti u BiH navode da se za Jakišom traga radi ispitivanja u okviru istrage o ratnim zločinima koji su tamo počinjeni.

U Kancelariji tužilaštva u Mostaru rečeno je američkoj novinskoj agenciji da je Jakiša osumnjičen za "ratne zločine nad civilima" i da je među nekoliko osoba koje su pod istragom, ne pruživši više detalja.

Plotnik je u svjedočenju rekao da je Jakiša ubio svoju komšinicu, Srpkinju, u septembru 1993. pucajući iz kalašnjikova kroz prozor, a potom je presreo jednog Bošnjaka koji je pokušao da pobjegne iz kuće, oteo ga i opljačkao.

Jakiša je potom uhapšen, a vlastima BiH je prijetio ručnom bombom za vrijeme sudskog procesa, saopštio je specijalni agent.

U trenutku kada je Jakiša došao u SAD kao izbjeglica, suđenje za ubistvo protiv njega još nije počelo, a u međuvremenu je osuđen u odsustvu na šest mjeseci zatvora, rekao je Plotnik.

Američki sudija Džejni Mejron dozvolila je juče da Jakiša bude pušten na uslovnu slobodu, rekavši da agenti vode istragu o njemu od 2010. i da do sada nisu smatrali da postoji opasnost da on pobjegne.

Jakišin advokat u SAD založio se za njegovo oslobađanje, rekavši da je on dio američke zajednice i da je suvlasnik taksi kompanije zajedno sa svojom suprugom.

Bivši pripadnik HVO je i u Minesoti bio više puta osuđivan i to za vožnju u nedozvoljenom stanju, kršenje javnog reda i ometanje pravnog postupka.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nidzo

13.05.2014 13:21

Prva dobra vijest iz Amerike

ODGOVORITE