Aleksandar Vučić – Ponosan sam što sam Srbin!

"Niko me nije natjerao ili nagovorio,kao što neki ovih dana govore,da moja prva posjeta kao premijera Srbije,bude posjeta BiH'', izjavio je sprski premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Bosna i Hercegovina 14.05.2014 | 11:01
Aleksandar Vučić – Ponosan sam što sam Srbin!

"Između BiH i Srbije i njenih građana ne mora da bude velike ljubavi, ali poštovanje i uvažavanje mora da postoji. Ja sam premijer Srbije, izabran najvećim brojem glasova u savremenoj istoriji Srbije. Pri tome sam i Srbin, ponosan na to i na svoju zemlju i sve njene građane", kaže srpski premijer.

"U BiH sam došao kao prijatelj, poštujući njen teritorijalni integritet, poštujući Republiku Srpsku i Dejtonski sporazum. Niko ne može da uništi ni BiH ni Republiku Srpsku.Čudim se onima koji pokušavaju da od Srbije naprave neprijatelja. Ja im u tome neću pomoći. Srbija je prijatelj BiH i meni ne pada na pamet da se bavim prošlošću nekih be-ha političara. Građani su ti koji biraju svoje rukovodstvo a ja poštujem građane BiH'', istakao je Vučić.

I predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda smatra da su komšije jedni dugima najpreči,a za BiH i Srbiju prioritet su privredna saradnja.

,,Zajednička je ocjena da treba gladati naprijed,zatvarati rane prošlosti i prioritetno gledati u budućnost uz fer i čiste odnose među nama'',kaže Bevanda.

Srpski premijer je još istakao da su BiH i Srbija  važni partneri o čemu svjedoči činjenica da je u prvom kvartalu ove godine zabilježen rekordan rast međusobne trgovinske razmjene,a  Srbija je u BiH od 2005.do 2013.godine uložila blizu 850 miliona evra.

,,Bogatija BiH znači priliku za bogatiju Srbiju'',rekao je Vučić i dodao da se razgovaralo i o konkretnim ekonomskim projektima jer su to teme koje život znače.

Vučić se sastao i sa predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH koji su ocijenili da je njegova posjeta Sarajevu šansa za novi početak.

Poslanik SNSD-a Drago Kalabić ipak sumnja da su,kako kaže, Bošnjaci u Sarajevu razumjeli poruke Vučića.

''Frustrirani političari koji ne mogu da ostvare svoje ciljeve iz prošlosti više neće za svoje neuspjehe moći da okrivljuju Beograd,jer je sada jasno da su svi problemi u Sarajevu'', kaže Kalabić.

Mogo manje tenzija bilo je na sastanku srpskog premijera i članova BH predsjedništva. Iako se danima spekulisalo da će Vučića primiti samo srpski član Predsjedništva prisutni su bili i bošnjački i hrvatski član. Da je posjeta Vučića Sarajevu stvorila novi klimu u regionu smatra i ministar spoljnih poslova Zlatko Lagumdžija.

On kaže da je došlo vrijeme da se bavimo ekonomskom saradnjom i ističe da je Evropska komisija za finansiranje zajedničih regionalnih projekata obezbijedila milijardu evra.

Osim političkih susreta Vučić je našao vremena i za humanitarne akcije. Ginekološkom odjeljenju sarajevske bolnice Abdulah Nakaš donirao je vrijedan aparat za novorođenčad.

Srpski premijer našao je vremena i da posjeti Sabornu crkvu i pravoslavne vjernike u Sarajevu, a obišao je je i Begovu džamiju te sarajevsku Katedralu.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

kralj

13.05.2014 09:03

Vucicu veliki covjece

ODGOVORITE
Name

batman

13.05.2014 09:06

Samo da se zna ko je ko i neka ponovo pita Krstana za neku "pametnu " izjavu za Vucica.

ODGOVORITE
Name

PAPAGAJ

13.05.2014 09:38

Dobro došao dobri domaćine, a nadamo se i uzvratnoj posjeti.

ODGOVORITE
Name

s

13.05.2014 09:50

S Romanije vila kliče dobro doš'o PREDSJENIČE !!! Podrška Vučiću i SNS -u !

ODGOVORITE
Name

Budućnost

13.05.2014 09:53

Za sada je veliki covjek nema sta svaka mu čast ... Kad bi ovakvi ljudi bilo ,ja mislim da bi ponovo taj regijon postao druga JUGA.....

ODGOVORITE
Name

glas razuma

13.05.2014 10:20

PAMETAN ISKREN COVJEK,SA LJUDSKIM PORUKAMA.DOSTA MRZNJE,PRIJETNJI,A SVE PO LEDJIMA NARODA.VRJEME JE ZA ZIVOT,BOLJU EKONOMIJU,PRAVEDNIJU VLAST.NADAM SE BOLJIM VREMENIMA POSLIJE OVAKVIH PORUKA LIDERA SRBIJE.A KOD NAS OD OKTOBRA DA DUVAJU NEKI BOLJI VJETROVI !

ODGOVORITE
Name

BALCAN BOY

13.05.2014 10:24

BIH JE PREBOGATA SVIM RESURSIMA I VISE NEGO STO NAM SVIMA TREBA NIJE NAM KASNO DA POCNEMO DA KORISTIMO MOZAK I UGODNO ZIVIMO U NJOJ DA NE PALIMO JEDNI DRUGIMA KUCE I UBIJAMO DJECU

ODGOVORITE
Name

nije pobacio

13.05.2014 10:27

A neki su govorili da je Vucic i SNS pobacaj. A covjek je iskreno otvorio most saradnje izmedju Bosnjaka i Srba. Svaka cast.

ODGOVORITE
Name

miki

13.05.2014 13:03

Ja se nadam da cemo i mi uskoro imati jednog Vucica pa nije bitnoo koje je vjere samo da ovaj narod izbavi iz ovog u sta su nas ovi sadasnji uvalili

ODGOVORITE
Name

Гојко, Република Српска

13.05.2014 16:22

Како је лијепа ова наша Република Српска.

ODGOVORITE
Name

vuk

13.05.2014 17:39

Bravo brate vucijace!

ODGOVORITE
Name

prnjavorcanka

14.05.2014 07:27

Tako je, Vucicu! Nama treba jedan takav, da iskorijeni ove lopove i da prestanu da kradu narod.

ODGOVORITE
Name

mila

15.05.2014 10:16

Hvala Bogu da Srbija napokon ima premijera koji je ponosan što je Srbin, koliko će to uvažiti "multietnično" Sarajevo, to je druga stvar.

ODGOVORITE