General Mladić izvodi više od 300 svjedoka (VIDEO)

U Haškom tribunalu održana je konferencija prije početka izvođenja dokaza odbrane, koji bi trebalo da počnu sljedeće nedjelje, u procesu protiv bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića.

Region 12.05.2014 | 21:34
General Mladić izvodi više od 300 svjedoka (VIDEO)

Konačan broj svjedoka koji će odbrana iznijeti još nije utvrđen, zbog nedostatka kadra u Mladićevom timu odbrane. Za sada je poznat samo okviran broj od 336 svjedoka, izjavio je jedan od njegovih branilaca, Branko Lukić.

Za svjedočenje jedino su, za sada, spremni svjedoci koji su iskaz dali na suđenju Radovanu Karadžiću, naveo je Lukić. Međutim, Sudsko vijeće dalo je rok do petka, 16. maja, kada Mladićevi branioci moraju dostaviti konačan spisak svjedoka u dokaznom postupku.

"Mi sada imamo samo grube verzije toga, to nisu ni rečenice, nego neke teze, koje su nabrojane. Mi sada moramo da to sve formulišemo. Ja razgovaram sa svedokom i kucam - tako naš tim radi. Nemamo dovoljno ljudi. Ja nemam daktilografkinju, moram ja da kucam, dok razgovaram sa svedokom, tako da beležim samo suštinu.", kaže Lukić.

Umjesto zatraženih 300 sati za ispitivanje svjedoka, odbrana je dobila 207 sati i 30 minuta.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Alfons Ori tvrdi da odbrana neće dobiti više vremena nego optužba.

"U slučajevima gdje je jedan optuženi, odbrana dobija manje sati za ispitivanje nego optužba. U ovom predmetu optužbi je trebalo 207 sati i 30 minuta, i ona neće dobiti više vremena od tih 207 sati."

Suđenje generalu Mladiću u haškom tribunalu počelo je 16. maja 2012, a odbrana će početi sa iznošenjem dokaza u ponedjeljak 19. maja.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar