Proglašena Donjecka Republika

Donjecka Narodna Republika proglasila se suverenom državom, javila je ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na saopštenje privremene vlade.

Svijet 12.05.2014 | 18:34
Proglašena Donjecka Republika

Takođe, u proglasu u Donjecku od Rusije je zatraženo da razmotri pitanje ulaska DNR u sastav Ruske Federacije.

"Mi, narod Donjecke Narodne Republike na osnovu rezultata referenduma održanog 11. maja 2014. i deklaracije o suverenitetu DNR proglašavamo da je od sada DNR suverena država... Polazeći od izražene volje naroda DNR i radi uspostavljanja istorijske pravde molimo Rusku Federaciju da razmotri pritanje ulaska DNR u sastav RF", navodi se u proglasu.

Proglas je pročitao kopredsjednik privremene vlade DNR Denis Pušilin.

Ranije je predsjednik Centralne izborne komisije samoproglašene republike Roman Ljagin saopštio da je tokom jučerašnjeg referenduma 89,7 odsto birača podžalo samostalnost Donjecke oblasti na istoku Ukrajine.

Prema njegovim riječima, 89,7 odsto glasalo je za samostalnost, protiv 10,19 odsto, a nevažećih listića je bilo 0,74 odsto.

RIA Novosti podsjeća da je ranije danas pres služba Kremlja saopštila da se u "Moskvi sa uvažavanjem odnose prema izraženoj volji stanovništva Donjecke i Luganske oblasti i polaze od toga da će praktična
realizacija rezultata referenduma biti sprovedene civilizovanim putem, bez ikakvih recidiva nasilja, dijalogom između predstavnika Kijeva, Donjecka i Luganska".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

12.05.2014 23:20

Samo pametno, ne mogu ovi što su napravili državni udar nekome da sole pamet. Baš me zanima koliko će im ostati od zemlje i i besplatnog gasa.

ODGOVORITE