Preminuo Drago Malović, Radosav iz serije Đekna

Istaknuti crnogorski glumac, doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta, član Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore, Drago Malović, preminuo je danas u Podgorici, u 90. godini

Region 12.05.2014 | 15:24
Preminuo Drago Malović, Radosav iz serije Đekna

Malović, koji se proslavio ulogom Radosava u poznatoj seriji "Đekna", odigrao je preko 200 uloga na pozorišnoj sceni. Prvi je crnogorski glumac koji je dostigao opštenarodnu popularnost širom Jugoslavije i postao simbol crnogorske televizije.

Iz Crnogorskog narodnog pozorišta su saopštili da je Drago Malović jedan od rijetkih bardova crnogorskog pozorišta koji je doživio duboku starost.

"Počeo je kao amater u čuvenom nikšićkom Kulturno- umjetničkom društvu "Zahumlje", da bi u prvoj profesionalnoj predstavi Nikšićkog pozorišta davne 1949. godine, već bio angažovan kao profesionalni glumac, saopšteno je iz Crnogorskog narodnog pozorišta CNP. Kako dodaju iz CNP-a iz tog nikšićkog perioda gdje je morao da igra i mlade ljubavnike i mlade heroje, radeći sa tada vrhunskim rediteljima bivše Jugoslavije, konačno je sebe našao u nacionalnom repertoaru, a posebno crnogorskom. 

U Nikšiću je stekao ogromnu popularnost igrajući Nikoletinu Bursaća,  Vuka Bubala, a takođe igrajući i u tada vrlo modernim dramama koje su  tek prodirale na jugoslovensku scenu, Judžina O' Nila, Šona O'Kejsija, Džordža Bernarda Šoa. 

Komemoracija Maloviću će biti održana u utorak 13. maja, u Crnogorskom narodnom pozorištu u 10 sati.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rab Boziji

12.05.2014 19:58

SLAVA MU....

ODGOVORITE
Name

Dejo Gradiska

13.05.2014 07:28

Pokoj mu dusi,porodici saucesce.

ODGOVORITE