Savanović zadovoljan revizorskim izvještajem

Generalni direktor "Željeznica Republike Srpske" Dragan Savanović izjavio je da je zadovoljan što u revizorskom izvještaju o radu ovog preduzeća nema elemenata krivičnog djela i što su javne nabavke prošle bez primjedbe, te naglasio da je izrađen akcioni plan za uklanjanje nedostataka.

Republika Srpska 12.05.2014 | 15:04
Savanović zadovoljan revizorskim izvještajem

"Akcioni plan je prošao prvo čitanje u Upravi, te će nakon uklanjanja nekih primjedaba biti dostavljen Nadzornom odboru 'Željeznica Republike Srpske' na razmatranje", izjavio je Savanović novinarima u Doboju nakon parastosa i lomljenja slavskog kolača u okviru obilježavanja krsne slave "Željeznica" Svetog Vasilija Ostroškog.

Savanović je istakao da postoje otvorena pitanja kada je riječ o  imovini i nekretninama "Željeznica", te da očekuje učešće resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske u njihovom rješavanju.

"Vlada Srpske kao većinski vlasnik preduzeća mora se izjasniti šta da se uradi sa zemljištem kojima 'Željeznica Republike Srpske' upravljaju, te koje zemljište se može uknjižiti", rekao je Savanović, ukazavši da procjena nekretnina nije završena, zbog čega će biti zasnovan ugovor sa novim procjeniteljem.

Prema njegovim riječima, revizorski izvještaj za kupce i dobavljače zadovoljavajući je, uz napomenu da moraju biti ažurniji.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Vesna Vožni izjavila je da Vlada u skladu sa mogućnostima podržava ovo preduzeće u vidu granta i davanja garancija za kredite i vraćanje kredita koje su "Željeznica Republike Srpske" podigle za ulaganje u infrastrukturu i vozna sredstva.

Vožni je istakla da 25.000.000 KM nije dovoljno za subvenciju, ali da su to sredstva koje Vlada trenutno može izdvojiti.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković rekao je da je revizorski izvještaj potvrdio navode o neregularnostima na koje je ovaj sindikat ranije ukazivao.

Cvjetković je naveo da je izvještaj rađen po principu slučajnog uzorka, tako da mnogi elementi nisu obuhvaćeni.

Na spomen-pano poginulim borcima željeznica, cvijeće i vijence su položili delegacije Uprave "Željeznica Republike Srpske", Ministarstva saobraćaja i veza Srpske, Boračke organizacije "Željeznica", te sindikalnih organizacija.

Komentari / 0

Ostavite komentar