Obilježen Dan Vojske Republike Srpske

Parastosom i polaganjem vijenaca ispred spomenika palim borcima odbrambeno - otadžbinskog rata i žrtvama Prvog i Drugog svjetskog rata, uz prisustvo rodbine, saboraca i srpskih predstavnika u vlasti distrikta, u porti crkve Blažene Marije Magdalene u G.Breziku kod Brčkog obilježen je Dan Vojske Republike Srpske.

Republika Srpska 12.05.2014 | 18:15
Obilježen Dan Vojske Republike Srpske

Kapela i spomen-obilježje u G.Breziku izgrađeni su i osveštani 2009. godine sredstvima građana, a rijedak su primjer čuvanja uspomene na srpske žrtve svih ratova.

„Ovdje su imena petorice palih mještana u Prvom svjetskom ratu, osmorice u odbrambeno-otadžbinskom ratu za Srpsku, te 73 poginulih vojnika i civila u Drugom svjetskom ratu, uglavnom od ustaške ruke, ili likividirinih rodoljuba od strane partizanskih snaga“, rekao je predsjednik mjesne Boračke organizacije Mićo Peranović.

Najveći problem demobilisanih boraca i u Brčkom je nezaposlenost, a članovi porodica poginulih ni u ovoj prilici nisu skrivali nezadovoljstvo svojim statusom, ali i odnosom prema žrtvama.

„Izgubila sam sina Ratka. Imao je 26 godina, došao dobrovoljno iz Austrije gdje je bio zaposlen i dao život za svoje selo i svoje Brčko, za Republiku Srpsku. Primam njegovu penziju i invalidninu, nisam gladna, ali sam ogorčena zbog činjenice da njegov i grobove ostalih poginulih, rijetko ko posjećuje i svijeću im pali“, kaže Milica Krpić.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća na spomen-obilježje, na zajedničkom mjesnom groblju za dva Brezika i Stanove obavljen je i pomen za svih 437 Brčaka poginulih u odbrani otadžbine Srpske.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar