Pronađena izgubljena Van Gogova slika?

Španski poreski inspektori pronašli su, dok su provjeravali sadržaj jednog sefa u banci, sliku holandskog majstora Vinsenta van Goga koja je nestala prije 40 godina, rekao je izvor u poreskoj upravi.

Zanimljivosti 10.05.2014 | 16:49
Pronađena izgubljena Van Gogova slika?

Potvrđujući pisanje lista "El mundo" izvor navodi da slika pod nazivom "Kipar, nebo i selo", što je engleski prevod španskog jezika /Ciprés, cielo y campo/, datira iz 1889. godine.

Ovo pastoralno djelo posljednji put je bilo izloženo u muzeju u Beču.

Izvor navodi da je istraga u toku o tome kako je slika dospjela u sef i da li je njen nestanak rezultat pljačke, javio je AP.

Likovni eksperti rekli su poreskoj upravi da je slika, na kojoj se nalaze tri pečata autentičnosti i čije su dimenzije 35 puta 32 centimetra najvjerovatnije original, iako to tek treba da potvrdi špansko Ministarstvo kulture.

Slika je pronađena tokom pljenidbe sadržaja 542 sefa lica koja su prekršila poreske propise i koja duguju oko 319 miliona evra poreza, piše "El mundo".

Van Gog, jedan od najuticajnijih impresionista i jedan od najvećih slikara svih vremena, izvršio je samoubistvo u potpunoj bijedi 1890. godine, nakon dugogodišnje borbe sa mentalnom bolešću.

Komentari / 0

Ostavite komentar