Dačić: Vodićemo samostalnu spoljnu politiku

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija voditi samostalnu spoljnu politiku sve dok ne postane punopravna članica EU i da bi bilo bolje da su zemlje koje traže od Srbije da osudi ponašanje Rusije prema Ukrajini isto to uradile u vezi s Kosovom.

Srbija 10.05.2014 | 15:10
Dačić: Vodićemo samostalnu spoljnu politiku

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija voditi samostalnu spoljnu politiku sve dok ne postane punopravna članica EU i da bi bilo bolje da su zemlje koje traže od Srbije da osudi ponašanje Rusije prema Ukrajini isto to uradile u vezi s Kosovom.

"Mi znamo šta su naše obaveze i to smo jasno saopštili (visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost) Ketrin Ešton i niko u svetu ne treba da se brine za poziciju Srbije. Imamo mi glavu da razmišljamo", poručio je Dačić.

On je, u pauzi Prve plenarne konferencije Svetske federacije konzula za region jugoistočne Evrope, ponovio da se Srbija, u slučaju ukrajinske krize, postavila principijelno, podržavajući teritorijalni integritet svake države članice UN, ali da Beograd nema obavezu i neće uvoditi nikakve sankcije Rusiji.

"Srbija će biti u obavezi da poštuje jedinstvenu, zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU kada postane punopravna članica EU", rekao je Dačić novinarima, komentarišući jučerašnje izjave ambasadora Francuske i EU da se od Beograda očekuje da jasnije podrži stav EU prema ukrajinskoj krizi.

"Do tada, Srbija će voditi samostalnu spoljnu politiku", poručio je on .

Politika Srbije će se, prema Dačićevim rečima, temeljiti na opredeljenju zemlje za članstvo u EU i očekivanom ponašanju u skladu s tim - što većem pridruživanju stavovima EU, uz istovremeno balansiranje, razmatranje i ocenjivanje svakog pojedinačnog pitanja u skladu s državnim i nacionalnim interesima Srbije.

"Naravno, mnogo bi nam lakše bilo da zemlje koje danas govore da Srbija treba da osudi takozvano nezakonito ponašanje Rusije prema Ukrajini, da su to isto uradile i osudile nezakonito ponašanje Kosova u odnosu na Srbiju", istakao je šef srpske diplomatije i dodao da "dvostruki standardi nikad nisu bili dobri".

Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova

Dačić je, u obraćanju učesnicima skupa, istakao da će saradnja Srbije sa svim zemljama sveta biti zasnovana na uzajamnoj saglasnosti o teritorijalnom integritetu svake države i unapređenju ekonomskih veza.

On je ponovio da Srbija nikada i ni pod kojim uslovima neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, ali da je čvrsto opredeljena za put mira i saradnje.
"Politika Srbije po pitanju KiM prvi put je određena jasno i bez nedoumica... Naše opredeljenje je da se dijalog u okviru kojeg će se tražiti rešenje za svako otvoreno pitanje nastavi u dobroj veri i pod okriljem EU", rekao je on.

Događaji proteklih meseci su, prema Dačićevim rečima, pokazali koliko su bili pogrešni dvostruki standardi međunarodne zajednice.

"Ono što je važilo za Srbiju i Kosovo može da bude primenjeno, nažalost, i u drugim oblastima sveta. Ako jednom prekršite međunarodno pravo, stvorili ste presedan da se to čini i u drugim delovima sveta", naglasio je šef srpske diplomatije.

Dačić je rekao da su, pored iznalaženja prihvatljivog rešenja za Kosovo, prioriteti nove Vlade Srbije i čvrsto opredeljenje za članstvo u EU, jačanje dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, unapređenje odnosa s vodećim zemljama - Rusijom, SAD, Kinom i drugim svetskim silama, kao i jačanje ekonomskih odnosa sa inostranstvom.

On je kazao i da se u narednom periodu, kroz stvaranje povoljne poslovne klime, očekuje značajnije prisustvo vodećih stranih investitora i inostranog kapitala, posebno u privatizaciji srpskih preduzeća, i istakao da Srbija postaje i važno energetsko čvorište, što prepoznaju strani investitori.

Dačić je dodao i da Srbija ima 71 počasnog konzula u 51 zemlji.

Predsednik FICAC Arnold Fut, iz Jamajke, podsetio je da je Federacija, sa sedištem u Briselu, osnovana 1982. godine, da okuplja više od 90 zemalja članica i pridruženih članica i preko 7.000 konzula, kao i da je priznata od strane UN, EU i Organizacije američkih država.

Jedan od glavnih zadataka FICAC je, prema njegovim rečima, razvoj i promovisanje trgovine i prekograničnog poslovanja.

Ističući da je Srbija jedna od važnih članica Federacije konzula, Fut je rekao Tanjugu da je uveren da će članovi ovdašnjeg konzulskog korpusa doprineti ne samo Srbiji, već i konzulskoj zajednici u svetu.
"Nisam znao koliko je Srbija lepa. Ne samo što je Srbija divna zemlja, već su i ljudi lepi, i moram da vam kažem i da ću se vratiti", dodao je on.

Potpredsednik FICAC Kostas Lefkaritis, s Kipra, istakao je, u izjavi Tanjugu, da je jedan od glavnih zadataka Federacije da okupi sve počasne konzule radi razmene mišljenja u svim oblastima i dodao da je sastanak u Beogradu jedan u nizu onih održanih u svetu.

Regionalni direktor FICAC za jugoistočnu Evropu Marko Smole rekao je Tanjugu da je pre četiri godine i srpski konzularni korpus ušao u Federaciju i da je konferencija u Beogradu, od 8. do 11. maja, najveći skup u regionu u poslednjih nekoliko godina, na kojem će biti trasirane nove smernice za razvoj Federacije u svetu i u regionu.

FICAC je 8. maja odlikovala predsednika Srbije Tomislava Nikolića "Zlatnom zvezdom", najvišim priznanjem ove organizacije, zbog istrajnih napora da obezbedi ekonomsku stabilnost Srbije i veći ugled u svetu, a prošle godine je uručila posebno priznanje za doprinos multilateralnoj diplomatiji tadašnjem predsedniku Generalne skupštine UN Vuku Jeremiću.

Konferenciju u hotelu "Kraun plaza" organizovala je agencija KonTiki, čiji je predsednik Slobodan Mićić počasni konzul Islanda u Beogradu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

10.05.2014 16:57

Sve je ovo ok sto Ivica prica samo je zaboravio da ga niko u EU ne slusa i nije ih briga sta Ivica prica bice kako Merkelica i Katrin budu htjele

ODGOVORITE