Beograd smanjuje troškove

Vlast Beograda namjerava da proda veliki broj automobila od 824 službena vozila jer su ih u privatne svrhe i po 24 sata koristili direktori, njihovi zamjenici, savjetnici...

Srbija 10.05.2014 | 10:20
Beograd smanjuje troškove

Gradska vlast namjerava da proda 230 od 824 službena automobila javnih preduzeća jer su ih bez ikakve potrebe i po 24 sata koristili direktori, zamjenici i savjetnici u ovim firmama. Višak je rezultat prve analize i moguće je da će biti veći. Slična analiza, kako Kurir saznaje, završava se za gradsku upravu, a biće obavljena i po gradskim opštinama.

Napravljen spisak

Borko Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika, potvrdio je za list Kurir da je završen prvi presjek broja automobila u javnim javno-komunalnim preduzećima čiji je osnivač Beograd.

Grad je na početku od njih tražio da kažu koliko imaju automobila i za šta ih koriste. Spisak je zatim analiziran s namjerom da firme zadrže samo vozila koja su u funkciji njihove osnovne djelatnosti i po jedno ili dva za ostale namjene, za direktore, na primjer.

- Otkriveno je da su skoro svi direktori, zamjenici, savjetnici imali automobile, neki čak i 24 sata, s velikom vjerovatnoćom da su korišćeni i u privatne svrhe. Cilj nam je bila racionalizacija troškova u javnom sektoru jer svako bespotrebno vozilo podrazumjeva trošak goriva, angažovanje vozača, održavanje. Ovo je prva u nizu mjera kako bi se povećala efikasnost javnih gradskih preduzeća, napravile uštede i povećao kvalitet usluga koje pružaju građanima - uvjerava on.

Bez subvencija

Na pitanje da li je to dovoljno da se smanje troškovi, on kaže da će uskoro uslijediti nove mjere. On tvrdi da gradske firme moraju poslovati bez subvencija:
- Ne da nisu morale da dobijaju subvencije, nego su morale da prave profit koji bi mogao da se koristi za investicije, popravljanje usluga građanima, a možda i za gradski budžet.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neso

10.05.2014 10:18

Bravo Vucicu samo napred bice nesto od Srbije.

ODGOVORITE