Ne koristiti rezultate popisa u političke svrhe

Visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine Astrid Tors, koja je od 5. do 7. maja boravila u BiH, izjavila je da dogovor u vezi sa provođenjem odluke "Sejdić - Finci" mora biti postignut što prije, a da se rezultati popisa stanovništva, nakon objavljivanja, ne smiju koristiti u političke svrhe.

Bosna i Hercegovina 09.05.2014 | 20:01
Ne koristiti rezultate popisa u političke svrhe

Torsova je istakla da je za BiH važno da ima pravni okvir koji svim građanima obezbjeđuje jednaka prava i prilike, kao i efektivno učešće.

Iz Misije OEBS-a u BiH ističu da je Torsova tokom posjete BiH razgovarala sa ključnim akterima da bi stekla sveobuhvatniju sliku o situaciji u kojoj se nalaze lica koje pripadaju nacionalnim manjinama.

Torsova se tokom posjete BiH sastala sa zamjenikom ministra inostranih poslova Anom Trišić-Babić, te ključnim članovima međunarodne zajednice. Razgovarala je i sa predstavnicima Savjeta nacionalnih manjina BiH i Savjetom nacionalnih manjina Republike Srpske.

Ona je pohvalila uloženi trud i postignute rezultate BiH tokom Dekade inkluzije Roma, te izrazila nadu da će biti postignut sličan pozitivan ishod i u vezi s pripremom i provođenjem strategije na polju prava nacionalnih manjina.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

joj

10.05.2014 07:01

Pa u koju svrhu je rađen popis, sad vam rezultati ne odgovaraju

ODGOVORITE