Utvrditi istinu o trgovini ljudskim organima

Srbija očekuje da sud za ratne zločinena Kosovu i Metohiji, koji će biti osnovan, konačno dođe do istine o trgovini ljudskim organima i da zločinci budu izvedeni pred sud,rekao je zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Milan Petrović.

Srbija 09.05.2014 | 13:26
Utvrditi istinu o trgovini ljudskim organima

On je naveo da za sada nije najjasnije gdje će biti sjedište suda, koji će suditi za ratne zločine na Kosovu, prvenstveno takozvane Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/, i kada će početi da radi.

"Ali, očekujemo da njegovo sedište bude van Kosova, može i potpuno van Srbije, i da se poštuju međunardni standardi i da žrtve dobiju zadovoljenje pravde, a za to je potrebno izvesti zločince pred sud", rekao je Petrović novinarima u pauzi međunarodnog savjetovanja Udruženja za krivično pravo i kriminologiju Srbije, održanom na Avali, kod Beograda.

Petrović je istakao da bi taj sud trebalo da se bavi i trgovinom organima, što je zločin koji je gotovo nezabilježen u ratovima na čitavoj zemaljskoj kugli.

"Očekujemo da se konačno dođe do istine i da bude rasvetljena trgovina organima, te da konačno zločinci budu izvedeni pred sud", kaže Petrović. On je naveo da je srpsko tužilaštvo, na osnovu prikupljenih  dolaza, uvjereno da je to djelo trgovine organima izvršeno.

"Verujem da je tim međunarodnog tužioca Klinta Vilijamsona na dobrom putu da stigne do optužbe", rekao je Petrović i dodao da je ta istraga "tajna i da ne može da govori o imenima osumnjičenih".

Komentari / 0

Ostavite komentar