Koliko je sok od pomorandže zdrav?

Veliki broj ljudi gotovo svakog jutra popije čašu soka od pomorandže. Međutim, postavlja se pitanje koliko je đus zapravo zdrav. Nutricionisti tvrde da su ovi sokovi puni šećera i da uopšte ne sadrže vlakna koje sadrži voćka kada se jede u komadu. Da bismo utvrdili koliko je đus zdrav ili ne, potrebeno je da uzememo u obzir obe strane.

Zdravlje 09.05.2014 | 10:24
Koliko je sok od pomorandže zdrav?

ĐUS SADRŽI VITAMINE - Sok od pomorandže je poznat po velikoj količini vitamina C, ali osim toga, ovaj sok sadrži kalijum i folnu kiselinu. Nutricionisti svakako tvrde da je mnogo bolje unositi potrebne vitamine preko hrane, a ne suplemenata.Takođe, đus ima mnogo više nutrijenata od većine drugih sokova, onih od jabuke i ananasa, pa i onih od drugog citrusnog voća.

ĐUS OKREPLJUJE TELO - Jedna studija je utvrdila da 80 odsto Amerikanaca ne unosi ni približno preporučenog dnevnog unosa voća. Zato đus pomaže da se obnove zalihe vitamina u organizmu.

ĐUS GOJI - Ako ste na dijeti i želite da smanjite unos kalorija, preskočite đus, savetuju nutricionisti. Ali, ako samo želite da održavate kilažu i zdravlje, đus će vam podići imuni sistem, pogotovo ako ne jedete dovoljno voća i povrća.

ĐUS JE DOBAR AKO SE PIJE UMERENO - Ne preterujte sa sokom od pomorandže, jer sve je bolje ako se radi umereno. Najbolja i najzdravija varijanta je da pomešate ceđenu pomorandžu sa kiselom vodom i tako ćete dobiti bezalkoholnu varijantu koktela koji sadrži sve nutrijente, ali bez dodatog šećera.

Komentari / 0

Ostavite komentar