Hapšenja u Holandiji zbog zločina nad Srbima

Holandska policija uhapsila je dvije osobe optužene da su počinile ratne zločine tokom rata u BiH, saopštilo je holandsko tužilaštvo.

Svijet 08.05.2014 | 21:54
Hapšenja u Holandiji zbog zločina nad Srbima

Jedan od neimenovanih uhapšenika je 43-godišnji muškarac bošnjačke nacionalnosti optužen da je bio "brutalni upravnik" logora u jednoj školi u kojoj su bili zatočeni Srbi.

Taj osumnjičeni, koji je prema istrazi tokom rata bio član 103 brigade Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), uhapšen je u mjestu Spijkenise, na jugu Holandije, i optužen je za ubistvo, i fizičko i psihičko mučenje civila.

"On je ubio civila koji je pokušao da bježi, a druge zatvorenike je natjerao da to gledaju", navodi se u saopštenju tužilaštva, prenijeli su holandski mediji.

U saopštenju se dodaje da je nakon toga drugi zatvorenik isprebijan, dok su trećem gurnuli pištolj u usta, nakon čega je komandant logora ispalio više metaka.

U saopštenju se navodi da su prebijanja zatvorenika bila uobičajena, zatvorenicima su lomili zube vojnim čizmama, a na tijelima su im gasili cigarete. Komandant je, takođe, jednom naredio da se od svih zatvorenika uzme zlato, satovi, novac i druge vrijednosti.

Drugi uhapšeni, (52) ima dvostruko državljanstvo, BiH i Holandije, i uhapšen je na istoku zemlje u Hojmenu, objavljeno je holandskom medijskom sajtu "NL tajms"(NL Times.nl).

On je optužen da je bio član oružane grupe koja je počinila ratne zločine 1992. godine, prije svega u selu Bešlagići.

On je kao član oružane grupe ubio stanovnika sela Bešlagići. Grupa je otvorila vatru na njegovu kuću i natjerala ga da bježi nakon čega su otvorili vatru i ubili ga. Poslije toga su zapalili kuću. Žena i ćerka uspjele su da pobjegnu.

Oni su uhapšeni na zahtjev BiH, a holandske vlasti tek treba da oduče da li će biti izručeni ili ne.

Komentari / 0

Ostavite komentar