Bijeljina: Počinju “Majske muzičke svečanosti”

Festival horova "Majske muzičke svečanosti", koji će večeras biti otvoren u Bijeljini, okupiće do 12. maja 42 ansambla, što je rekordan broj učesnika.

Republika Srpska 08.05.2014 | 08:29
Bijeljina: Počinju “Majske muzičke svečanosti”

Najavljen je dolazak horova iz Beograda, Zrenjanina, Novog Sada, Vrbasa, Bečeja, Knjaževca, Jagodine, Obrenovca, Loznice, Niša, Vršca, Kule, Banjaluke, Novog Grada, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Bihaća, Tuzle, Zenice, Brčkog, Bijeljine, Prijedora, Doboja i Modriče.

Festival će biti otvoren svečanim koncertom Hora "Srbadija" u 20.00 časova u Centru za kulturu, pod dirigentskim rukovodstvom profesora Desanke Trakilović i dirigenta Jelene Milićević-Trakilović.

Koncert će biti u znaku 115 godina od osnivanja Hora "Srbadija" u Bijeljini, a publika će moći da čuje mnogo novih kompozicija.

Prvi takmičarski dan je subota, 10. maj, kada će biti održano takmičenje u kategorijama muški horovi, ženski horovi, dječiji horovi i folklor.

Takmičenja počinju u 11.00 časova u Centru za kulturu. Istog dana biće održano i proglašenje rezultata prvog takmičarskog dana, dodjela medalja, kao i koncert horova pobjednika /Centar za kulturu/.

Drugog takmičarskog dana, u nedjelju, 11. maja, biće održano takmičenje u kategorijama mješovitih horova i mješovitih kamernih horova sa početkom u 11.30 časova u crkvi Svetog Đorđa, kao i proglašenje rezultata drugog takmičarskog dana, dodjela medalja i koncert horova pobjednika /Centar za kulturu/.

Ovogodišnji Festival je u znaku još jednog veoma značajnog jubileja - 100 godina od smrti velikog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, zbog čega su ove godine horovi koji se takmiče u kategorijama mješoviti hor i mješoviti kamerni hor obavezni da u svom programu imaju jednu kompoziciju iz opusa Mokranjčeve duhovne muzike.

Festival će biti završen u ponedjeljak, 12. maja, proslavom krsne slave manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini, kada će biti služena Sveta arhijerejska liturgija na kojoj će pjevati Hor "Srbadija".

U revijalnom dijelu Festivala biće upriličeno veče posvećeno Mokranjcu, na kome će nastupiti horovi Osnovne i Srednje muzičke škole "Stevan Stojanović Mokranjac", pod dirigentskom upravom Jelene Milićević-Trakilović.

Ulaz na sve festivalske sadržaje je besplatan.

Prvi horski festival "Majske muzičke svečanosti" održan je u Bijeljini u maju 2002. godine. Ideja o pokretanju međunarodnog horskog festivala potekla je od profesora Desanke Trakilović, dirigenta Srpskog crkvenog i pjevačkog društva /SCPD/ "Srbadija" i umjetničkog direktora manifestacije.

Izvršni organizator Festivala je Srpsko crkveno pjevačko društvo "Srbadija" koje je, svojim ugledom i brojnim međunarodnim nagradama, uspjelo privući renomirane horove i najuglednije dirigente iz svijeta horske muzike.

Podršku u organizaciji Festivala pružaju Srpska pravoslavna crkva, grad Bijeljina i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

"Majske muzičke svečanosti" su u proteklih dvanaest godina okupile više od 430 horova i više od 20.000 horskih pjevača iz Srbije, Bugarske, Ukrajine, Austrije, NJemačke, Grčke, Mađarske i BiH.

Članovi žirija bili su najpriznatiji umjetnici, profesori muzike, kompozitori i dirigenti Svetislav Božić, Zorislava Vasiljević, Darinka Matić-Marović, Nenad LJubinković, Vesna Šouc, Đorđe Stanković, LJubov Ukolova, Aleksandar Zjuskin, Kostadin Buradžiev, Čestmir Dušek i drugi.

Komentari / 0

Ostavite komentar