Čekajući odgovore (VIDEO)

Novinari u Republici Srpskoj često nailaze na probleme kada nadležne u republičkim institucijama upitaju o stvarima koja ne odgovaraju nosiocima javnih funkcija. Takva pitanja se uglavnom ignorišu, a odgovori ne šalju. U Vladi su čak pojedini mediji - zabranjeni.

Republika Srpska 07.05.2014 | 18:09
Čekajući odgovore (VIDEO)

Netransparentnost republičkih institucija postala je pravilo, a ne izuzetak. Pored pojedinih ministara koji uglavnom odbijaju da odgovaraju na “problematična pitanja” ili ne znaju o čemu govore, medije, ili bar neke, bojkotuju i u službama za informisanje raznih institucija.

Na pitanja novinara gotovo po pravilu ne odgovaraju u Pres službi predsjednika Republike. Odgovor na postavljeno pitanje čekamo i u Ministarstvu pravde Republike Srpske.

U osnovnom sudu u Banjaluci ignorišu nekoliko elektronskih pošiljki. Nisu odgovorili ni pozitivno ni negativno na molbu za razgovor sa predsjednikom Osnovnog suda o temi “Korupcija u pravosudju i djelovanje takozvanog srbačkog klana u osnovnom sudu”. U okružnom privrednom sudu u 21. vijeku ne priznaju elektronsku poštu kao sredstvo komunikacije.

Problem netransparentnosti velikog broja institucija i nosilaca bitnih funkcija naglašavaju i u banjalučkom Klubu novinara. Podsjećaju da se Srpska svojevremeno hvalila najboljim Zakonom o slobodi pristupa informacijama, ali da se taj zakon vrlo slabo primjenjuje u praksi.

Postoje pozitivni primjeri odnosa institucija i njihovih službi za informisanje prema javnosti i medijima uvjeravaju u Klubu novinara ali su ti primjeri rijetkost. Upravo klub novinara sredinom mjeseca bira najboljeg portparola u srpskoj po izboru novinara. Posao neće biti težak. To će biti definitivno neko od onih malobrojnih koji rade svoj posao.

Nedostupnost informacijama nije jedini problem. Pojedine institucije odavno su posegnule i za medijskom cenzurom. U nekoliko navrata Vlada Republike Srpske odbijala je da razgovara sa novinarima pojedinih TV kuća. Pored ostalog i sa BN-om. Portal BN televizije, to smo objavili, nedostupan je na računarima u Press sali Vlade RS. Ista situacija je, saznajemo, u još nekim institucijama i javnim preduzećima Srpske.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar