Podaci o imovini da budu dostupni javnosti

Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak rekao je danas da je stav ove stranke da svi podaci o imovini političara treba da budu dostupni javnosti.

Republika Srpska 07.05.2014 | 16:59
Podaci o imovini da budu dostupni javnosti

Crnadak je rekao novinarima u Banjaluci da PDP javno daje saglasnost da Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove objavi imovinu članova Predsjedništva ove stranke.

"Imovina svih državnih i partijskih funkcionera iz vlasti i opozicije mora biti potpuno transparentna i dostupna javnosti i tu ne smije biti nikakvih izuzetaka", istakao je Crnadak i dodao da informacije dostupne javnosti mogu vratiti povjerenje u političare i institucije Republike Srpske.

On je rekao da će PDP i Savez za promjene među prvim usvojiti zakon o procjeni imovine, navodeći da Republika Srpska trenutno ima zakonodavstvo koje oduzima imovinu samo nakon pravosnažne presude o počinjenom krivičnom djelu.

"To nije dovoljno i mi smatramo da ko bude imao nesrazmjernu imovinu u odnosu na registrovane prihode, mora se primijeniti stopa poreza, a  ako se to ne plati, onda slijedi oduzimanje imovine", istakao je Crnadak.

On je rekao da se ne smije desiti da ministri ili direktori javnih preduzeća u Srpskoj imaju vile po egzotičnim destinacijama u Srbiji, 500.000 maraka na računima a da to nisu, kako je istakao, mogli da
zarade.

"Imamo namjeru da to poslije izbora uradimo na vrlo ozbiljan način, a koristićemo međunarodnu pravnu pomoć da dobijemo informacije ne samo iz BiH, nego iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Rusije, SAD, Francuske, jer imamo nezvanične podatke da tamo postoje nekretnine pojedinaca iz Republike Srpske", rekao je Crnadak.

Prema njegovim riječima, smiješne su tvrdnje potpredsjednika SNSD-a Igora Radojičića da su žene funkcionera PDP-a zapošljavane u bankama u Republici Srpskoj nakon njihove prodaje u privatizaciji za jednu marku.

"Spremni smo dati i te podatke, ali to nema veze sa privatizacijom banaka i te priče ne mogu služiti kao primjer za nepotizam", rekao je Crnadak.

On smatra da je Radojičić "političar koji nikada ne bi trebalo da govori o nepotizmu", jer je, kako je naveo, Radojičićev primjer nepotizma najdrastičniji u Republici Srpskoj.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić rekao je danas da nije upoznat sa posljednjim optužbama SDS-a u vezi sa firmom "Tošiba" iz Đenove i sinom predsjednika Srpske Milorada Dodika, ali ako je riječ o nepotizmu, zašto se ne otvori pitanje gdje rade kadrovi SDS-a i PDP-a i njihovi supružnici.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Knjiženje

07.05.2014 15:14

Glavne nekretnine su knjižili na druge pa Špirića nema u Tržnici, Dodika u Banji Laktaši, Verice Kunić nema uknjižene na 40-ak stanova jer se vode na druge, Selman je stanove knjižio na kćerke i druge... I.T.D. Sve dobro prikriveno!?!

ODGOVORITE