Bosić: Dodik ne može zaustaviti promjene

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić u intervjuu magazinu“Respekt” govori o  namjerama opozicije i njihovoj spremnosti dana oktobarskim izborima osvoje vlast, ali i donesu kvalitetne promjene u institucijama sistema.

Republika Srpska 07.05.2014 | 12:57
Bosić: Dodik ne može zaustaviti promjene

Jasno je da su stvorena dva bloka: jedan koji smatra da aktuelna vlast treba da ostane i drugi, koji je za duboke i suštinske promjene u Republici Srpskoj. Ubijeđen sam da će ovaj Savez svakim danom dobijati sve veću podršku onih koji smatraju da ovakvo stanje treba hitno mijenjati. 

 

-Šta će biti okosnica politike Saveza koja će omogućiti promjenu vlasti u oktobru?

Okosnica Saveza će biti dva zajednička kandidata za predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva iza kojih bi trebalo da stoje opozicione stranke. Kada se dogovore imena za te dvije funkcije, oni će predstaviti politiku koju će biti zajednička. Ali, ta politika je već sada prepoznatljiva – duboke promjene, rat protiv kriminala i korupcije, počevši od najvišeg nivoa, zapošljavanje kao prioritet, sređivanje Republike Srpske u svim segmentima.

 

-Primjetan je nemir u redovima SNSD-a koji pokušava da nađe adekvatan odgovor na okupljanje opozicije. Plašite li se udara na vaše kadrove i saveznike, manje stranke?

Znajući mentalitet Dodikove vlasti, ubjeđen sam da će ucjenama, potkupljivanjem i raznim vrstama pritisaka pokušavati da razbijaju Savez za promjene. Ono što ne mogu poremetiti je koncept promjena
koji nezaustavljivo dolazi. To je razlog velike nervoze u redovima vlasti kojoj je ostalo jedino da pokušaju primitivnim ličnim uvredama i diskvalifikacijama skrenuti pažnju sa loših rezultata svog rada.

 

-Neke od članica Saveza već nude svoje kandidate za funkciju predsjednika RS. Da li je SDS odlučio koju od dvije pozicije (predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH iz RS) će zadržati za sebe, a koju prepustiti partnerima?

Mi smo formalno oživjeli Savez za promjene potpisivanjem zajedničke deklaracije. Sada slijedi proces određivanja ko će biti dva zajednička kandidata. Očekujemo da to bude stvar dogovora i procjene ko ima najviše šansi da dobije najviše glasova. Vjerujem da će biti raznih prijedloga, pa čak i želja i  ambicija.

Sve je to sastavni dio politike, ali sam ubijeđen da će biti kandidati oni koje će narod prepoznati da su u stanju da donesu nešto drugačije od ovoga što smo imali pod Dodikovom vlašću. Proces odabira zajedničkih kandidata ne bi trebalo voditi u medijima, jer to otežava konačni dogovor. Mi nismo vršili nikakvu selekciju onih koji su potpisali deklaraciju, a ne isključujem ni mogućnost podmetanja kukavičijih jaja, odnosno novih Kalinića.

Ovaj put je to pročitana priča i oni koji tvrde da su za promjene moraju znati da su one jedino moguće ako se napori udruže, a lične sujete stave u stranu.

 

-Kako komentarišete blok, koji promoviše DNS, stranka koja je partner SNSD-a svih ovih godina u vlasti?

DNS je do sada uvjek bio jedan od stubova Dodikove vlasti. Bez njihove podrške ne bi bilo ove skupštinske većine i zato DNS snosi veliku odgovornost za sve što se dešavalo proteklih devet godina.  Da su bar sada pred izbore napustili SNSD, možda su imali šansu da se prikažu kao nešto drugo. Ovako je jasno da je to providan pokušaj da sami sebe proglase trećim blokom, ne bi li prevarili ponekog od neupućenih. Interesantna je postavka da će oni ići sa onom stranom koja im da više,  odnosno prihvati njihovog kandidata za jednu od dvije direktno birane funkcije. Tu nema politike, to je čista otvorena trgovina.

 

-Da li je SDS u potpunosti spreman za ove izbore, koji se smatraju sudbinskim za Republiku Srpsku. Finansijski, kandidatskim listama... Po kojem će principu biti formirane kandidatske liste?

SDS je spreman da glasačima ponudi alternativu Dodikovoj vlasti, a to znači da smo pripreme za izbore najozbiljnije shvatili. Finansije ne bi trebalo da budu problem, pošto ne planiramo da vodimo blještavu rasipničku kampanju u vrijeme kada narod sve teže živi. Naša namjera je da prenesemo poruku da Srpska može mnogo bolje. Veliki broj građana se već sada opredjelio i mi to osjećamo novim talasom učlanjivanja u SDS. Kandidatske liste će biti formirane u vrijeme kako to zakon predviđa i to je proces koji je stranka da sada prošla mnogo puta.

 

-Nedavno ste rekli da su Dodik i Lagumdžija pokazali šta mogu. Vidite li adekvatnog političkog partnera za SDS u Sarajevu, sa kojim bi se mogla graditi neka ozbiljna priča o BiH? 

Činjenica je da su Dodik i Lagumdžija najodgovorniji za lošu situaciju u kojoj se nalazimo i da su se četiri godine nadmudrivali ko je jači i važniji. U tom njihovom nadmetanju žrtve su bili građani. Kada
se završe izbori, vidjećemo da li postoje političke snage u Federaciji koje bi bile spremne da se krene u stvaranje drugačijih odnosa u BiH. Mi smo otvoreni za dogovor koji bi bio u interesu smirivanja političkih tenzija, ali to ne zavisi samo od nas. Treba vidjeti ima li još neko spreman da se okrenemo budućnosti i izađemo iz života u prošlosti.

 

-Nedavno ste zaintrigirali javnost pominjući "kilo zlata" koje je Dodik navodno dobio od ruskog biznismena. O čemu se radi?

Upravo ono što sam u emisiji sa Dodikom i rekao. Rus Oleg Burlakov mu je dao kilogram zlata, a umjesto da to prema zakonu prijavi kao poklon i vrati Republici Srpskoj, Dodik je kilo zlata zadržao za sebe.

 

RESPEKT

 

 

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

zivijo snsd

07.05.2014 11:08

Sta je kilo zlata za naseg predsjednika? Sitnica!

ODGOVORITE
Name

Marija

07.05.2014 11:12

Promjene su neminovne! Samo nastavite tako pametno da radite gospodine Bosić. Očitali ste im lekciju iz morala, poštenja i rada. Ne mogu SNSD-u više pomoći ni babe vračare ni vladike...Svaka čast! Samo naprijed!

ODGOVORITE
Name

kolaps

07.05.2014 11:17

Covjek se jednostavno svojom skromnoscu, postenjem, smirenoscu, razumjevanjem pravih problema ovoga naroda nametnuo kao pravi kandidat za najjacu funkciju.dugo vremana nije bilo covjeka kojeg jednostavno svi podrzavaju i oni nestranacki, a njih je mnogo.dobice ogromno povjerenje ali i obavezu da to sprovede u djelo. Zato moraju da se ujedine svi u pravom smislu i da postuju njegove odluke i sprovode ih. Sa srecom za novog predsjednika!

ODGOVORITE
Name

SAŠA

07.05.2014 11:27

Ne može zaustaviti promjene, ali će pokušati sve; koristiće sva sredstva da pokuša...

ODGOVORITE
Name

VIDI VIDI

07.05.2014 11:29

DODIK POJEDE TRI KILE JAGNJETINE, DA NEĆE KILU ZLATA PROGUTATI

ODGOVORITE
Name

Aleksandra Paunic

07.05.2014 12:45

BRAVO BUDUCI PREDSJEDNICE !

ODGOVORITE
Name

Stara Hercegovina

07.05.2014 13:41

Naravno da ne moze zaustaviti promjene, ali poslije promjena da se obracunate sa kriminalom i korupcijom i da se svakom pojedincu ispita porijeklo imovine..

ODGOVORITE
Name

maja

07.05.2014 14:01

Veliki je gospodin ovaj Bosic. Smiren kulturan stalozem pismen... Svaka cast. Podrska na izborima. Imate moj glas i glas moje porodice.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

07.05.2014 14:15

Jedno je sigurno i neizbježno. U RS dolazi vrijeme kada će se za kriminal da odgovara. Koalicija "Savez za promene" je jasna i definisana - Kriminalci koji su pokrali državu i oni državni službenici koji su im to omogućili da učine, moraju biti procesuirani i izvedeni pred lice pravde. Svi odreda biće pometeni sa funkcija i pozatvarani. To što već neki planiraju tutanj i da daju ostavke, nije im od lijeka. Zvornik je u RS prioritet broj jedan. Tu se desila "Pljačka Vijeka" - Glinica. Odreda će zbog toga da krivično odgovaraju načelnici policije, korumpirani komandirčići koji su se maksimalno trudili da zaštite tajkune i pokriju njihove afere. Najteži udar zbog kriminala i korupcije snosiće direktno Okružno Tužilaštvo u Bijeljini. Tu je "Glavni" upleten u raznorazne afere prikrivanja kriminala u saradnji sa političko-policijskom mafijom. Sve se odreda zna - kako su neki krivični predmeti na inicijativu "Glavnog" odbacivani i obustavljani uz predloge načelnika policije i političara, koliko se para za to davalo i uzimalo, kako je pokrivan politički kriminal i raznorazne pronevere u državnim institucijama, kako su predmeti organizovanog kriminala obezvređivani, kako su se uništavali dokazi umesto da se traže. 24 Velike Afere čekaju da budu otkrivene . Savez za promene opraštati neće. Kriminalci vama se odbrojavaju zadnji dani na slobodi. Vreme pravde dolazi!

ODGOVORITE
Name

zvornik

07.05.2014 15:36

Ja mislim da ce Baja, preci u SDS i opet mu niko nista nece moci. Lopvcina je to kao i 99% politicara iz BiH, jer oni hoce sve samo u zatvor da ne idu:-)

ODGOVORITE
Name

TE Stanari

07.05.2014 15:41

Sto niko ne prica o TE Stanari gdje ce se zaposliti 900 radnika, a vec je zaposlen veliki broj na izgradnji.

ODGOVORITE
Name

setac

07.05.2014 16:50

Kakav bre Dodik.Njegovo je proslo.Dosta njegovih lazi.Promjene su sigurne.

ODGOVORITE
Name

Šanse nema

07.05.2014 17:17

Msm, jasno je svima da će ovi sada da se presele u opoziciju, samo se nadam da se neće skoro oporaviti, zato sadašnja opozicija treba da bude pametna i da pametno radi posle pobjede na izborima. Biće gadno, ovi sada su nas uvalili do guše u da ne kažem šta, ali ako budu složni i ne budu drpali, sve se može polako popraviti!

ODGOVORITE
Name

Maksim

07.05.2014 18:27

Narod nema povjerenja u SNSD!Cinjenica je da ce u oktobru doci do promjena,jer dosta je vise manipulisanja i laznih obecanja.

ODGOVORITE
Name

Srpsko Sarajevo

07.05.2014 19:01

Promjene, nadam se, ne može zaustaviti niko - baaaaja pogotovu. Nadam se da će nam ući u navike da mjenjamo one bez rezultata, makar išli na izbore tri puta godišnje.

ODGOVORITE
Name

вукоје

07.05.2014 19:37

Босићу гледамо у тебе као озебли у Сунце, надам се да нећеш изневјерити народ а народ ће ти дати повјерење у октобру. У дубини душе сви вјерујемо у промјене!

ODGOVORITE
Name

Filip Višnjić

07.05.2014 20:07

Bosiću samo hrabro do pobjede.

ODGOVORITE
Name

Moj vukoje...

07.05.2014 21:12

...iz koje li si ti vukoj...ine?

ODGOVORITE
Name

Zendra

07.05.2014 21:20

E ja ga vala necu glasati ni za koga.... Svi ste vi iste prije izbora.... Med i mlijeko za sve, a poslije izbora kom opanci kom obojci.

ODGOVORITE
Name

Дарко

08.05.2014 03:52

Надам се да ће савез за промјене да побиједи у том случају треба да процесуирају свако правно и физичко лице које је смишљено радило на урушавању и сиромашењу државе зарад личних интереса.

ODGOVORITE