Srbija 50. na svijetu po napadima internet virusa

Kaspersky Lab proizvodi otkrili su u Srbiji 373.588 slučajeva napada malvera nastalih na internetu, na računarima KSN korisnika. Ukupno 24.7 odsto korisnika je napadnuto sajber pretnjama nastalim na web-u tokom ovog perioda, a čak. 33.3 odsto korisnika u zemlji je napadnuto od strane lokalnih pretnji tokom ovog perioda.

Informacione tehnologije 07.05.2014 | 07:29
Srbija 50. na svijetu po napadima internet virusa

Ovo Srbiju stavlja na 50. mesto na svetu kada se radi o opasnostima u vezi sa surfovanjem internetom.

Kada je reč o zlonamernim hostovima, tokom ovog perioda desilo se 11.429 slučajeva napada, što stavlja Srbiju na 73. mesto u svetu. Na osnovu tih podataka, udeo spama slatog putem računara i servera iz Srbije bilo je 0,80 odsto u prvom kvartalu 2014. Ovo stavlja Srbiju na 19. mesto na svetu.

U decembru Kaspersky Lab je objavio svoju prognozu prognozu pretnji pretnji za 2014. Par meseci kasnije, stručnjaci su utvrdili utvrdili da su se sve tri njihove prognoze napada na krajnje kroisnike već potvrdile.

Rekli su da će sajber kriminalci ciljati:

- vašu privatnost: što će dovesti do veće popularnosti VPN usluga i Tor-anonymizers-a. Broj ljudi koji se okreće Darknet-u u pokušaju da zaštite svoje lične podatke se zaista povećava. Ali kao što privlači dobroćudne korisnike Tor nastavlja da privlači tamne sile – anonimne mreže koje mogu da sakriju aktivnosti malvera, trgovinu na ilegalnim sajtovima i pranje novca. Na primer, u februaru Kaspersky stručnjaci su otkrili prvi Android Trojan koji koristi domen u .onion pseudo zoni kao da je C&C.

-vaš novac: Stručnjaci očekuju da sajber kriminalci nastave da razvijaju nove načine da ukradu novac. Ovo je potvrđeno otkrivanjem Trojanca - SMS.AndroidOS.Waller u martu. On je u stanju da ukrade novac sa QIWI elektronskih novčanika koji pripadaju vlasnicima telefona koji su zaraženi. Trojanac trenutno cilja samo ruske korisnike, ali je sposoban da se proširi svuda gde se e-novčanici koriste preko SMS poruka. Sajber kriminalci takođe koriste neke standardne pristupe kao što je širenje trojanaca za mobilne telefone koji kradu novac uz pomoć zlonamernog spam-a. Tu je globalni domet mnogo veći – Faketoken, trojanac u mobilnom bankarstvu je na primer, uticao na korisnike u 55 zemalja, uključujući Nemačku, Švedsku, Francusku, Italiju, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.u prvom kvartalu broji trojanaca u mobilnom bankarstvu se skoro udvostručio sa 1321 na 2503

- vaše Bitcoine: Stručnjaci očekuju značajan rast u broju napada na Bitcoin novčanike korisnika, Bitcoin fondova i berze. U prva tri meseca ove godine bilo je mnogo slučajeva koji su pokazali da je predviđanje bilo tačno. Među najznačajnijim medijski propraćenim slučajevima bio je upad u MtGox, jednu od najvećih bitcoin berzi, upad u lični blog i Reddit račun generalnog direktora MtGox Mark Karpeles-a i objavljivanje  MtGox2014Leak.zip koji se ispostavilo da je malver sposoban da pronadje i ukrade podatke o Bitcoin novčanicima žrtava.

Kako bi povećali svoje ilegalne prihode, sajber kriminalci inficiraju kompjutere i koriste njihova sredstva kako bi stvorili više digitalne valute. Trojan.Win32.Agent.aduro, dvanaesti najčešće otkrivan zlonamerni objekat na Internetu u prvom kvartalu, je primer trojanca koji se koristi u takvoj vrsti procesa.

Vaskrsenje operacija sajber špijunaže

U prvom kvartalu desio se veliki događaj u sajber špijunaži: u februru Kaspersky Lab je objavio izveštaj o jednoj od najnaprednijih pretnji današnjice, nazvanoj Maska. Glavna meta su joj poverljive informacije koje pripadaju državnim agencijama, ambasadama, energetskim kompanijama, istraživačkim institutima, privatnim investicionim kompanijama kao i aktivistima iz 31 zemlje. Prema istraživačima, kompleksnost alata koje napadači koriste i nekoliko drugih faktora ukazuju na to da je moguće da je akcija pokrenuta od strane države.

"Pored novih incidenata, bili smo svedoci nastavaka akcija za koje se činilo da su završene. Na primer, nakon što su sajber kriminalci ugasili sve poznate komandne servere vezane za operaciju Icefog, otkrili smo Java verziju ove pretnje. Prethodni napad je kao osnovni cilj imao organizacije u Južnoj Koreji i Japanu, ali nova verzija, sudeći po praćenoj IP adresi, samo je zainteresovana za organizacije u SAD." komentariše Alexander Gostev, Šef za bezbednost u Global Research and Analysis Team-u.

Prvi kvartal u brojkama

- 33.2 odsto korisnika računara širom sveta bili su žrtve maker jednog napada sa weba u protekla tri meseca – smanjenje od 5.9 procentnih poena u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

- 39 odsto neutralizovanih web napada su sprovedeni uz korišćenje zlonamernih sredstava na mreži lociranih u SAD i Rusiji; zajednička brojka za ove dve zemlje je bila 5 procentualnih poena veća u prvom kvartalu 2013. Slede ih Holandija (10.8 odsto), Nemačka (10.5 dosto) i Ujedinjeno Kraljevstvo (6.3 odsto)

- Količina pretnji koje kao metu imaju Android prevazilazi 99 odsto svih mobilnih malvera. Mobilni malveri povećali su se za 1 procentualni poen tokom kvartalu.

- Na kraju 2013. kolekcija malavera za mobilne uređaje Kaspersky Lab-a brojla je 189 626, ali u samo u prvom kvartalu 2014. dodato je 110 324 novih zlonamernih programa. Na kraju kvartala bilo je 299 950 uzoraka u kolekciji.

Komentari / 0

Ostavite komentar