Rajko Vasić: Kako se kradu izbori

Amateri šire famu o krađi i kupovini izbora. Kandidati mnogo više nego stranački aktivisti. Ali gubitničke stranke i izdajničke grupe. Najviše.

Republika Srpska 07.05.2014 | 13:10
Rajko Vasić: Kako se kradu izbori

 

Gubitnici o tome epove pjevaju a da, u stvari, ništa o svemu ne znaju.
Rogobatni tajkuni u stranke se uvlače i kupuju izbore, što doprinosi opštem shvatanju krađe i kupovine. Kakva je stvarnost.

Čak i u vukojebini kakva je BiH, kupovina i krađa izbora je veoma komplikovan i zahtjevan projekt. Jer uključuje mnogo ljudi i uvijek je problem da se spriječi odliv informacija.
Postoji nekoliko ustaljenih tehnologija krađe i kupovine glasova.

UPIS PREFERENCIJALA - To amateri samo tako zovu. Stvari stoje prostije. Radi se o tajnom dogovoru svih članova Biračkog odbora koji, kada se razbroje listići za stranke, svako dobije listiće svoje stranke i upisuje krstiće za one stranačke kandidate za koje su dali obećanje ili dobili pare.

To nije krađa glasova između stranaka već krađa glasova unutar stranaka. Zbog ovog procesa rezultati kasne u u Opštinsku Izbornu Komisiju i u CIK.

BUGARSKI VOZ -  Bugarski voz je proces u kojem je potrebno prethodno otuđiti, ukrasti, smuvati, jedan prazan glasački listić. Ili imati falsikat koji se neće uočiti, što je manje vjerovatno.

Onda se taj listić popunjava u interesu određene stranke i kandidata i daje glasaču koji ga samo ubacuje u kutiju a iznosi prazan. Prazan listić se, od strane lopovske inženjerije, opet popunjava i daje sljedećem.

I tako do zatvaranja birališta, odnosno do broja birača koje kontrolišeš. Bugarski voz je znak da neko ili stranka kontroliše određeni broj birača na biračkom mjestu.

To mogu biti razni načini kontrole, od finansijskih, rodbinskih, ideoloških, interesnih do kriminalnih do prijetećih i ucjenjivačkih. Bugarski voz je tek kontrola tog procesa koji je već unaprijed obavljen. Suština krađe samo je u krađi jednog praznog listića.

LAŽNI IZVJEŠTAJ SA BIRAČKIH MJESTA - To je proces koji takođe podrazumijeva konsenzus svih članova Boračkog odbora. Bez obzira kakav je rezultat, u izvještaju se upisuju dogovorene i doplaćene brojke.

Bitno je da korekcija nije previše očigledna jer bi to moglo izazvati dodatno brojanje, negdje na nekom udaljenom mjestu što bi razotkrilo cijeli proce. Mada je to rizićno i za više izborne instance i tome se teško pristupa.

LAŽNI IZVJEŠTAJ IZ OPŠTINSKE IZBORNE KOMISIJE - To je prevelik zalogaj. Ali je moguć u malim opštinama. I moguć uz vezu sa nekim u glavnom biračkom tijelu zemlje.

KUPOVINA POJEDINAČNIH GLASOVA -  To je proces od birača do birača. Pri čemu se rijetko pare daju unaprijed već se traži neki dokaz, snimak mobilnim telefonom, određena boja olovke, što će registrovati član Boračkog odbira i slično.

KUPOVINA GRUPNIH GLASOVA - To rade seoski i drugi Džambasi kojih se često zove Vođama mišljenja i drugim lirskim nadimcima. Vođa mišljenja uzima pare i garantuje sto, dvjesta, trista, glasova.

U pravilu, to obećanje se ispunjava. Niko se pretjerano ne raspituje kako se to ostvarilo ali je bitno da se zainteresovani obraćaju onima koji su već provjereni, koji garantuju i koji za svake izbore glasove mogu prodavati drugom kupcu.


VREĆE - O tome ne treba da se razglaba. Tu je sve moguće.

GLASANjE POŠTOM - Haos.

IZUZIMANjE LIČNIH KARATA - Dan prije izbora pojedinci, učesnici u krađi i kupovini, pokupe lične karte od birača sa određenog biračkog mjesta.

Vlasnici se neće ni pojaviti na biračkim mjestima a „glasanje“ će se obaviti u ovkiru dogovora unutar Biračkog odbora. Izuzimanje ličnih karata podrazumijeva neki kupoprodajni aranžman.

GROBLjANSKI GLASOVI -  Neažurni birački spiskovi i neprecizna evidencija stranačkih članova omogućuju stranci koja vlada Biračkim odborom da u svoje glasove, na preostalim litićima, ubacuje i glasove mrtvih i odseljenih.

DISPERZIVNOST BIRAČKOG ODBORA - Svaki član Biračkog odbora sarađuje sa onima koji mu, u okviru stranke, nude najbolje uslove. To znači da mogu da se glasovi prodaju unutar opštine ili unutar izborne jednice.

MANIPULACIJE NA CENTRALNOM BROJAČKOM MJESTU - I pored prava svake stranke da akredituje posmatrače, taj proce je potpuno nekonotrolisan.

PRODAJA MJESTA U BIRAČKIM ODBORIMA - Čitav niz nebitnih stranaka postoji i ide na izbore radi prodaje mjesta u biračkim odborima.

To je slabost ovdašnjeg zakonodavstva. Prodajom mjesta daju se mnoge povoljnosti i mogućnosti strankama koje su osposobljene za krađu i kupovinu. To je njihov rast akcija u biračkim odborima.

IMENOVANjE SVOJIH POSMATRAČA - Često lokalni moćnici u strankama zahtijevaju da oni, za svog kandidata i slično, postavljaju posmatrače na biračkim mjestima.

To su u pravilu blećci koji pojma nemaju i koji za neku malu paru kojom su zadovoljni, obave taj posao a da i ne znaju čemu su prisustvovali. Stranka koja to dozvoli za žaljenje je.

JOŠ BEZBROJ NAČINA - Registrovano je više od osamdeset načina krađe glasova. Ali mnogi od tih načina zavise od uslova u konkretnoj zemlji.

Nekoliko činjenica je bitno.

- Teško je ukrasti i kupiti toliko glasova da bi se izbori preokrenuli mimo opšte volje birača. Tako su izbori samo jedna velika pijaca nakupaca i kalamara, koji, pored na stranački događajima, šatori, hrana, bine, pevaljke, majice, zastave i slično, zarađuju i na glasovima.

-Kupuju i kradu male stranke. Velike i organizovane ne. Kad počnu to da rade, već su propale.

-Kadgod kasne rezultati više od dva časa sa biračkog mjesta ili iz opštinske izborne komisije, u pitanju je krađa ili kupovina.

- Svako kašnjenje preliminarnih rezultata iz centralnog izbornog tijela, nakon svanuća, znak je manipulacija.

- Svaka krađa, kupovina ili bilo koja značajnija manipulacija, znak je slabosti stranaka koje učestvuju na izborima. Znak je njihove loše organizacije ili nedovoljno opredijeljene i provjerene mreže aktivista.

- Nema borbe protiv toga. Jer to je jedna od izraslina trajnih osobina društva i ljudi.

 

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

mi sami

06.05.2014 05:53

Zna Rajkan kako je Mile dosao na vlast...iskustvo govori iz njega.

ODGOVORITE
Name

Ja

06.05.2014 06:11

Vidi se da je čovjek stručnjak za oblast. Moram da pohvalim njegovu otvorenost. Cijenim da je ovaj natpis mala osveta onima koji su ga se odrekli zbog "tamo nekog" Dronjka.

ODGOVORITE
Name

patriota

06.05.2014 06:24

za načine kradje Rajko je u pravu!sve se to radi, znam iz ličnog iskustva.bio sam i u odborima i posmatrač.Ono što Rajko "slagao" - to je je da izbore kradu male stranke.Čika Rajko, izbore kradu velike stranke(pogotovo najveća) jer su kod njih "gazde " koje imaju pare, moć i uticaj kako na birače(svoje radnike, podanike i poltrone) tako i na članove biračkih odbora, izbornih komisija i posmatrače.otprilike se "kupi" 20-30 % glasova-ostatak su realna volja naroda!to je jasno i Rajku i pismenima a nepismeni neka misle šta hoće!

ODGOVORITE
Name

Baja mali Dodo

06.05.2014 06:49

Odkad Rajko postade stručnjak za namještanje izbora. Nije on bezveze skinut sa izvršno-sekretarskog mjesta u SNSD. Vidi se da je Rajko znao za namještanje izbora, kad je SNSD pobjeđivao, ovakve stavove nije iznosio. Kad je uvidio da mu šef i SNSD gube na popularnosti, on sad tobože brine o regularnosti na izborima i kupovini glasova.

ODGOVORITE
Name

Carojica

06.05.2014 07:00

Ma ovo Rajko daje instrukcije mladima iz SNSD. Naravno pod plaštom priče o tome kako će male stranke da to čine, a on je poštenjačina, pa eto hoće da ih spriječi u tome. A kada Dodik pokrade izbore, onda će da stupi na snagu priča o tome kako su proteste organizovali stranci, i onda će da udari sa pajkanima. Sada im diže plate ne bi li ćutali pred izbornom krađom koju priprema, a opozicija samo sanja.

ODGOVORITE
Name

Vožd

06.05.2014 07:13

Lokalni izbori su idealno mjesto za ovakve manipulacije!Tu dolazi do fiktivnih prebivališta i vikend- birača! Druge metode se koriste kad su republički izbori u pitanju! Njih nije spomenuo stari politički komesar SNSD-a.Preliminarni rezultati poslednjeg popisa stanovništva će dati jasniju sliku biračkog tijela. Zato treba masovno i bez straha izaći na izbore! Svaka vlast, pa i ova se plaši odlučnih birača. Zato šire priče da se izlaskom na izbore neće ništa promijeniti! Hoće, hoće.. toga se oni najviše boje, jer dubitak vlasti je i gubitak moći! Pobjeda jedne opcije vodi u agoniju suprotnu opciju! Ovdje imamo opciju SNSD-a i opciju Saveza za promjene! Birajte ljudi, ali pametno!!! Srećno!!

ODGOVORITE
Name

opet rajko

06.05.2014 07:37

opet rajko sa svojim biserima. covjece pokvari mi slavu pa ne mogu vjerovati da male stranke kradu a velike vjerovatno gledaju iza coska i cekaju rode da njima donesu glasove ne znam da nisi mislio obrnuto samo ti se otelo e moj rajko samo lajes kao da si ti jedini pametan jadan je samo ovaj narod koji vas trpi

ODGOVORITE
Name

sasa

06.05.2014 07:43

SNSD priprema priču o krađi izbora zbog debakla koji ih očekuje. Sjetite se šta je Baja kazao nedavno - "takvima ne dam RS".

ODGOVORITE
Name

borac rs

06.05.2014 07:44

naucio si to prilicno od baje naravno.

ODGOVORITE
Name

trebinje

06.05.2014 07:52

Svim ovim prevarama ce da se posluzi Dodik na izborima. I onda ce samo jednostavno reci ..''ja sam pobjednik...ja sam glavni baja...ja sam kralj..svi zavisite od mene i moje milosti'' INaravno nece imati ko da kaze da nije tako jer su sve bezbedonosne institucije pod licno njegovom kontrolom. Zato ja mislim da se bez ustanka naroda on sa vlasti nece otici..zato narode pripremi se za prosipanje krvi. Vidjecete kad ministar jovicic pod nalogu dodika naredi policiji da vas tuce i bije a oni ce jadni to morati uraditi jer su pod cistim mobingom. Ako dodje do promjene vlasti na izborima pod hitno smjeniti sve nacelnike centara u i odjeljenja i komandire u MUPu Rs.

ODGOVORITE
Name

вукоје

06.05.2014 09:28

Рајкане експерте јесте тако добили власт, џаба народу што гладује и што гласа против вас кад нас покрадоште и финансијски и на изборима. Срамота!

ODGOVORITE
Name

Rajko

06.05.2014 10:13

Imenjače, pa ti bi mogao da doktoriraš na ovome! Ali ne kao ovi doktori koji pišu teorijske radove, nego iskustvo prosto vrišti iz tebe! Hajde, budi čovjek i reci koliko si puta učestvovao u ovim krađama, namještanjima, kupovini?

ODGOVORITE
Name

Semberija u aprilu

06.05.2014 10:15

Znam ja da je muvanje na izborima nažalost postalo normalno u ovoj kvazidržavi, ali zašto Vasić nije objavio spiak načina kako da se to spriječi? Očigledno da mu sprečavanje muljanja i muvanja nije jača strana, nego upravo suprotno!

ODGOVORITE
Name

Mišo

06.05.2014 11:45

Sve ovo ima smisla ali se da zaključiti da će viće glasova ukrasti onaj ko ima više para, a mi znamo ko je to.

ODGOVORITE
Name

Сотир Српско Сарајево

06.05.2014 12:43

Човјек богатог искуства на ову тему!

ODGOVORITE
Name

zvornik

06.05.2014 17:15

Lazo Prodanovic je specijalac za kradju glasova:-)

ODGOVORITE
Name

DPS

07.05.2014 05:30

Ponovo se javlja bolesnik iz staba SNSD-a da prosvijetli ovaj napaceni nrod.

ODGOVORITE
Name

Mrki

07.05.2014 09:57

Ovo je samo dio kriminalnog aranžmana vladajućih. Oni svakako imaju niz novih varijanti kojima će se služiti u oktobru. Jedna od pouzdanih je zaposli što više članova stranke na budžet koji će lažnim obećanjima pridobiti određen broj simpatizera. Tome dodaj malo novca, humanitarnih paketa i slikanja prilikom podjele bijedi,malo asvalta, kamena temeljca itd. i eto rezultata

ODGOVORITE
Name

goran

07.05.2014 15:43

uvek me nasmeje propali pisac za retardirane članke kad se samo setim da je on tako emancipovan pisac savetovao Dodika i bio mu portparol partije nije ni čudo što su skupa spali na niske grane. Nazivati studente kopiladima i nema kakvim imenima jer su prozivali mu voljenog vođu koga je on i njemu slični bio u svojoj glavi već video kao božanstvo je stvarno bezobrazno.

ODGOVORITE
Name

ISTOK

07.05.2014 17:08

Nevjerovatan covjek, nema sta ne zna, ali nece Vam svi zajedno modusi pomoci da ostanete gdje ste. Ova vlast u posljednje 4 godine bice zapamcena kao najgora u istoriji. Sve se svjesno "radilo", tako da im je svejedno sta god bude. A da ce okusati sve ovo sto strateg napisa, hoce!

ODGOVORITE
Name

dejan

07.05.2014 18:12

Problem nisu samo izborne prevare, kako dotični napisa, problem je i proces u startu. Imamo situaciju da je ovu vlast koja je apsolutistička, dakle - režimska stvorilo desetak ili najviše 15% birača u RS. I to je vlast svih nas i zastupa nas, jer je 50% birača odlučilo da ne glasa, pa im dalo prećutnu saglasnost, 25% je moralo da glasa što zbog posla u javnom sektoru, što zbog nečega što im je obećano, što zbog funkcija njih i članova porodice, te 5% onih koji su dobili asfalt, dvoranu, put, zaostalu platu, povećanje 5%, itd. Dakle, to je ta većina stranaka u poziciji - nekih 30% glasova u 4 stranke okupljene oko SNSD-a zahvaljujući čemu vladaju godinama, a to je svega oko 350 hiljada stanovnika RS KOJI NJIH BIRAJU!

ODGOVORITE