Vodostaj Drine i Save u porastu

Republička uprava Civilne zaštite saopštila je da je zbog poplava trenutno najsloženija situacija u bijeljinskoj Mjesnoj zajednici Novi, gdje se izlila rijeka Sava i njene pritoke Gnjica i Lukavac.

Republika Srpska 05.05.2014 | 14:02
 Vodostaj Drine i Save u porastu

Tokom noći i jutra stabilizovalo se stanje u Donjoj Čađavici i Donjem Dragaljevcu, gdje je bilo zaplavljeno devet okućnica, veterinarska stanica i poljoprivredno zemljište i voda se povukla, ali je u ranim jutarnjim časovima došlo do izlivanja Gnjice u naselju Novi i Lukavca u mjesnim zajednicima Donja Bukovica, Vršani i Novi.

U Donjoj Bukovici zaplavljena je znatna površina poljoprivrednog zemljišta i ispresijecani su lokalni putevi, zbog čega je odsječeno 15 kuća u zaseocima Bukvari, Matići i Šekići, ali voda nije ušla
u kuće, niti su zaplavljene okućnice. Poljoprivredno zemljište zaplavljeno je i u naselju Vršani. U naselju Novi ispresijecani su lokalni putevi i zaplavljena znatna površina poljoprivrednog zemljišta. Odsječeno je oko 20 kuća zbog plavljenja lokalnih puteva, ali voda nije ušla u kuće, niti su zaplavljene okućnice.

Dodatni problem je vodostaj rijeke Save koji je porastao za 32 centimetra od zadnjeg izvještavanja i
trenutni vodostaj iznosi plus 652 centimetara na vodomjernoj letvi u Rači i iznad je kote redovne odbrane od poplava za dva centimetra.

Vodostaj rijeke Drine je u porastu - protok iznosi 1.129 metara kubnih u sekundi, što otežava situaciju, jer je vrlo visok vodostaj rijeke Janje koja je pred izlivanjem, odnosno došlo je do izbijanja vode kroz šahtove i plavljenja dijela komunikacija Bijeljina – Zvornik koja prolazi kroz naselje Janja. Odsjek za civilnu zaštitu prati stanje na ugroženom području i po potrebi će dostavljati ugroženim mjesnim zajednicama potrebnu opremu.

U naselju Novi angažovana su četiri pripadnika jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom sa dva pneumatska čamca. Najavljeno je da će predstavnici područnog odjeljenja Republičke uprave civilne
zaštite tokom dana obići ugrožena područja. Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Modriči je u opadanju, tako da je u 11.00 časova iznosio plus 240 centimetara, što je za 10 centimetara manje u odnosu na prethodno mjerenje.

U toku noći u ulicama Solunskih boraca i Hajduk Veljka ispumpana je voda. Vodostaj rijeke Ukrine na području Dervente je u stalnom porastu, a kao posljedica porasta su zaplavljene dvije kuće u Rapćanima, a dvije u Beglucima, dok na području Turskih Lužana prijeti izlivanje rijeke Ukrine. U opštini Pelagićevo stanje se normalizuje. Voda koja je zaplavila stambene objekte na području mjesnih zajednica Ćendići i Centar /Šarkani/ se povukla, a dvije porodice koje su evakuisane tokom jučerašnjeg dana vratile su se u svoje domove.

Nivo vode u lateralnom kanalu je opao za 100 centimetara. U naselju Karanovac, na području opštine Petrovo, u toku noći zaplavljena je jedna farma krava muzara, ali je intervencijom komunalnog preduzeća voda iz formiranog vještačkog jezera ispumpana.

Površinske vode koje su se pojavile na teritoriji opštine Brod su u fazi povlačenja, a vodostaj rijeke Save je u stalnom porastu i u 11.00 časova je iznosio 732 centimetara, što je za dva centimetra iznad kote redovne odbrane od poplava. Ugroženog stanovništva nema. I dalje je na snazi prekid saobraćaja na regionalnom putu Brod – Odžak u Mjesnoj zajednici Brusnica gdje je registrovan odron zemljišta na dužini od oko 100 metara.

Stanje u Vukosavlju, u odnosu na protekli dan, je znatno bolje, a rijeka Gnionica je u toku noći oštetila jedan most, slabije konstrukcije. Vodostaj rijeke Bosne na području Doboja je u opadanju i trenutno iznosi plus 222 centimetra što je pet centimetara manje u odnosu na prethodno mjerenje. U naseljenom mjestu Bušletić došlo je do prekida saobraćaja na regionalnom putu Doboj – Gradačac usljed izlivanja rijeke Lukavice. Vodostaj Save na mjernom mjestu u Šamcu je u porastu i trenutno iznosi plus 646 centimetara, što je za sedam centimetara više u odnosu na prethodno mjerenja, a četiri centimetra manje od kote redovne odbrane od poplava.

Nema ugroženog stanovništva. Vodostaj Bosne uzvodno od Doboja prema Zenici je u blagom opadanju. U opštini Kostajnica pojavilo se novo klizište na lokalitetu brda Čečak, na 30 metara od stambenih objekata. Nizvodno od grada je došlo do izlivanja rijeke Une sve do magistralnog puta Kostajnica – Kozarska Dubica.

Pripadnici opštinske službe Civilne zaštite su obišli ugroženo područje, a pripadnici vatrogasne jedinice su u stanju propravnosti. Na mjesto klizišta je izašla i stručna ekipa lokalne zajednice u cilju procjene stanja na terenu i izrade prijedloga za sanaciju klizišta. Republička uprava civilne zaštite će i dalje pratiti stanje na terenu i blagovremeno obavještavati o svim promjenama.

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar