Moguće poplave – oprez u Semberiji (VIDEO)

S obzirom na trenutno visoke vodostaje i prognoze da će obilne padavine na sjeveru i zapadu Republike Srpske dostići i do 80 litara po metru kvadratnom, očekuje se izlivanje rijeka.

Republika Srpska 03.05.2014 | 21:13
Moguće poplave – oprez u Semberiji (VIDEO)

Posebna upozorenja upućena su stanovnicima Semberije s obzirom da su se Sava djelimično već izlila u ataru Mjesne zajednice Novi.

Vodostaji su u znatnom porastu, posebno kada su u pitanju rijeke Sava i Drina, potvrdili su  u Odsjeku za civilnu zaštitu grada Bijeljina.

“Konstantno vodostaj rijeke Drine raste, kretao je se protok između 800 i 1000 kubnih metara u sekundi. Kada je u pitanju vodostaj rijeke Save i on je u konstantnom porastu. Trenutni vodostaj na mjernoj jedinici Rača iznosi plus 622 centimetra”, izjavio je Drago Ristić iz  Odsjeka civilne zaštite.

Prema prognozma Hidrometeorološkog zavoda očekuju nas obilne padavine u Semberiji i do 60 litara po metru kvadratnom. Iz Štaba za vanredne situacije Grada Bijeljina pozivaju na stanje “maksimalne budnosti” i sugerišu na preduzimanje preventivnih mjera, kao što je sklanjanje materijalnih dobara koja bi mogla biti zaplavljena.

Evidentna je tendencija konstantnog postepenog porasta vodostaja rijeke Save i njenog izlivanja u priobalju, neposredno uz riječno korito, saopšteno je iz Odsjeka za civilnu zaštitu.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Miroslav

03.05.2014 20:24

Ne bi me nista cudilo,nasip na Savi kod Topolovca i nakon 4 godine niko nije sanirao!?

ODGOVORITE
Name

@Najviše lajkova

03.05.2014 21:42

Kako nije?!? Ministarstvo poljoprivrede se prije neki dan hvalilo da ne samo da je sredilo taj nasip, nego da je izgrađeno i nekoliko kilometara novih nasipa. Ako ih ne vidiš, to su magični nevidljivi nasipi, koštaju bruku para, a nevidiljivi, čudo tehnike!

ODGOVORITE