Islamski ekstremisti prijetnja za BiH

Nasilne ekstemističke islamske ideologije i regionalne nacionalističke nasilne grupe predstavljaju ozbiljnu potencijalnu prijetnju za BiH, navodi se u najnovijem izvještaju o terorizmu u svijetu američkog State Departmenta za 2013. godinu.

Bosna i Hercegovina 03.05.2014 | 10:10
Islamski ekstremisti prijetnja za BiH

U dijelu za BiH istaknuto je da je ova zemlja i dalje kooperativan partner sa SAD u pogledu borbe protiv terorizma, te da je zabilježen spori napredak u jačanju antiterorističkih kapaciteta.

Kao najveći problemi istaknuti su nedostatak finansijskih sredstava i slaba koordinacija između različitih policijskih agencija u BiH.

Navode primjer Sarajevskog kantona, u kojem se isprepliće nadležnost tri različite policijske agencije - Državne agencije za istrage i zaštitu, kantonalne policije i federalne policije.

"U praksi, najčešće je SIPA ta koja ima vodeću ulogu u preuzimanju mjera kad su napadi u pitanju, dok Tužilaštvo BiH ima nadležnost za procesuiranje terorističkih djela", navedeno je u izvještaju.

U izvještaju piše da je zakonska regulativa terorističkih akata usklađena s konvencijama Ujedinjenih nacija i u saglasnosti s pravnim aktima koji važe u EU.

Istakli su da je prošle godine došlo do ponovnog suđenja Mevlidu Jašareviću za teroristički napad na američku ambasadu u Sarajevu zbog proceduralnih grešaka u prvom postupku.

"Jašarević je 20. novembra u ponovljenom postupku ponovo osuđen za terorizam na zatvorsku kaznu od 15 godina. Njegova prvobitna presuda na 18 godina je smanjena nakon što je sud uzeo u obzir da se 'Jašarević iskreno pokajao za djelo koje je počinio'", navedeno je u izvještaju.

Osim ovog, istaknuto je da je u decembru Sud BiH osudio Harisa Čauševića za teroristički akt iz juna 2010. godine, kada je jedan policajac poginuo, a šest ranjeno pri bombaškom napadu na policijsku stanicu u Bugojnom.

"Osuđen je na 45 godina zatvora. Naser Palislamović je oslobođen jer je konstatovano da nije kriv, a ostali su još ranije pušteni zbog nedostatka dokaza", navedeno je.

Pohvaljen je sada već bivši ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić za njegov zakonski prijedlog za kažnjavanje bh. državljana koji se kući vrate iz borbi na strani nepriznatih milicija i borbenih grupa.

Pohvaljena je i Granična policija BiH, za koju je konstatovano da je dobro uvezala sve granične prelaze i četiri međunarodna aerodroma - Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banjaluku - u jedinstvenu bazu podataka, u koju je instalirana oprema donirana od strane Ministarstva pravde SAD, kroz programe obučavanja i pomoći.

"U 2013. godini Služba za strance je povezana na sistem kroz koji je moguć trenutni pristup drugim bazama podataka, uključujući i Interpol, kako bi mogli sprovoditi provjere", istaknuto je u izvještaju.

Podsjetili su da je u januaru 2011. godine počela s radom Jedinica za borbu protiv terorizma pri glavnom tužiocu BiH, koja uključuje državne i entitetske agencije za sprovođenje zakona, te bezbjednosne agencije u Brčko distriktu.

"Jedinica se finansira od strane Ministarstva bezbjednosti, a djeluje iz centrale SIPA. Međutim, Jedinica je još u začetku, i to skoro tri godine nakon formiranja.

Njen primarni posao u ovom trenutku je služba za dijeljenje obavještajnih podataka", istaknuto je u izvještaju.

Istaknuto je da bh. policijske agencije dobro sarađuju s američkim organima.

"Program pomoći u antiterorističkim aktivnostima State Departmenta policijskih agencija u BiH uključuje i kurseve u sprovođenju antiterorističkih istraga, obezbjeđenju vitalnih objekata od terorističkih prijetnji, kao i obezbjeđivanje aerodroma", zaključeno je u izvještaju.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

04.05.2014 17:02

Pa Ameri znaju koje organizacije teroristicke i dzihadlijske djeluju u BiH oni su ih i doveli i obucili.

ODGOVORITE