Ešton: Slobodni, raznoliki, nezavisni mediji temelj demokratije

Slobodni, raznoliki i nezavisni mediji čine jedan od temelja demokratskog društva olakšavajući slobodan protok informacija i ideja i obezbeđujući transparentnost i odgovornost, poručila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Svijet 02.05.2014 | 22:51
Ešton: Slobodni, raznoliki, nezavisni mediji temelj demokratije

U saopštenju povodom Svetskog dana slobode medija, koji se obeležava 3. maja, Ešton je navela da EU poziva sve vlade da se pridržavaju međunarodnih normi i da stave tačku na zastrašivanje, uznemiravanje, cenzurisanje, proizvoljno privođenje novinara i nekažnjivost.

"Napori da se novinari zaštite ne bi trebalo da budu ograničeni na one koji su formalno priznati kao takvi već bi, takođe, trebalo da obuhvate pomoćno osoblje, kao i druge koji koriste nove medije kako bi doprli do masovne publike", ukazuje se u saopštenju.

Uz konstataciju da su tehnološke inovacije u informacionoj tehnologiji i komunukacijama stvorile nove načine unapređenja slobode izražavanja, ali i donele nove izazove, Ešton poručuje da se EU snažno protivi bilo kakvim neopravdanim ograničenjima Interneta i drugih novih medija.

Prema njenim rečima, sva ljudska prava koja postoje "oflajn" (izvan kompjuterske mreže) moraju da budu zaštićena i "onlajn" (na kompjuterskoj mreži), a naročito pravo na slobodu mišljenja i izražavanja.

"EU će uskoro usvojiti smernice za slobodu izražavanja onlajn i oflajn, sa ciljem da se reši problem neopravdanih ograničenja slobode izražavanja, unapredi sloboda medija i pruže korisne smernice zvaničnicima i osoblju EU širom sveta", zaključuje se u saopštenju Eštonove povodom 21. godišnjice ustanovljenja Svetskog dana slobode medija.

Komentari / 0

Ostavite komentar