Pavićević: Tači mrzi sve što je srpsko

Oficir za vezu Beograda pri misiji EU u Prištini Dejan Pavićević nakon izjave Hašima Tačija poručuje da Beograd neće dozvoliti nikakvo zastrašivanje Srba na Kosovu i Metohiji.

Srbija 02.05.2014 | 21:25
Pavićević: Tači mrzi sve što je srpsko

Oficir za vezu Beograda pri misiji Evropske unije u Prištini Dejan Pavićević reagovao je u ime Vlade Srbije na izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija da je "užasno delo" i spomenik Slobodana Miloševića objekat pravoslavne crkve u dvorištu Univerziteta Prištine, poručivši da Beograd neće dozvoliti nikakvo zastrašivanje Srba na Kosovu i Metohiji.

"Užasno je jedino to da Hašim Tači danas daje takve izjave, naročito kada su u pitanju srpski verski i kulturni objekti. Davanje takvih izjava ne samo da izaziva strah kod srpske zajednice na KIM, već je ona više i zapanjena i zgrožena time što je Tači izjavio", rekao je Pavićević Tanjugu.

To, prema njegovim rečima, pokazuje samo nivo netolerancije i nepoštovanja svemu što je srpsko na KIM.

"Meni je prosto nejasno da jedan čovek može takvom izjavom da iskaže toliko mržnje prema svemu što je sprsko, prema Srbima, prema srpskoj kulturnoj baštini i prema srpskoj verskoj baštini i to je ono što je potpuno užasno", naglasio je oficir za vezu.

On smatra da je potpuno razumljiv strah među Srbima posle niza takvi izjava u vezi sa crkvom u Prištini, i podsetio da je najpre gradonačelnik Prištine davao kometare na tu temu.

Ponavljajući da je "zaista strašno" to što je Tači izgovorio ranije danas, Pavićević je napomenuo da često u Prištini sluša priče kako privremene institucije žele da naprave od KIM multietničko društvo.

On je podsetio da multietničko društvo podrazumeva toleranciju, razumevanje a ne davanje izjava koje izazivaju i strah i zgražavanje i užas kod Srba.

Prema njegovim rečima, Priština je i dalje za Srbe zabranjeni grad, a u njoj živi ne više od 20 Srba.

"Posle ovakvih izjava ja ne znam kako će se i tih 20 tamo osećati. Bilo kako bilo, užasno je ovo što je izrečeno i mi ćemo na svaki način reagovati i na ovakve izjave, i na postupke i nećemo dozvoliti nikakvo zastrašivnaje Srba na tetoritoriji KIM", poručio je Pavićević.

Premijer Kosova Hašim Tači gostujući u emisiji Radio Kosova, rekao je da je objekat pravoslavne crkve u dvorištu Univerziteta Prištine "užasno delo" i da je to u stvari "spomenik koji je napravio Slobodan Milošević".

Upitan kakva će biti sudbina te crkve, Tači je rekao: "Sada imamo značajne poslove da uradimo, ali će i to doći na red".

Komentari / 0

Ostavite komentar