Portugalci pretekli Italijane!

Ukoliko klubovi iz Kalča već od naredne sezone ozbiljnije ne shvate Ligu Evrope, mogli bi u skorije vreme da spadnu na samo dva predstavnika u elitnom takmičenju.

Fudbal 02.05.2014 | 16:53
Portugalci pretekli Italijane!

Italijanski fudbal doživeo je sinoć još jedan snažan udarac! Ne samo zbog toga što je Juventus eliminisan u polufinalu Lige Evrope i neće igrati finale pred svojim navijačima, već i zbog toga što je zahvaljujući tom porazu - odnosno pobedi Benfike - portugalska Primeira uspela da pretekne Seriju A na UEFA rang listi, čime je ne tako davno najjača liga na svetu skliznula na peto mesto?!

Ovo je najlošiji plasman italijanske lige na ovoj listi još od 1984, kada je takođe bila peta. Posle trijumfa Juventusa u Kupu šampiona 1985. počeo je uzlet Serije A, koja će ubrzo postati bez premca u Evropi zahvaljujući fantastičnim rezultatima u Kupu šampiona, pre svih Milana, ali i Juventusa, odnosno Sampdorije. Posebna priča su uspesi u Kupu UEFA, gde su Italijani dominirali od 1989. do 1999. U tom periodu Napoli, Juve, Torino, Inter i Parma igrali su zajedno u čak deset finala?! Nije zgoreg pomenuti i Kup Kupova, koji je takođe donosio lepe poene, a u tom periodu osvajali su ga Sampdorija, Parma i Lacio.

Situacija je drastično počela da se menja od 2000. godine i to pre svega zahvaljujući tome što su klubovi iz Kalča potpuno zanemarili Kup UEFA. Posle Parme 1999. nijedan italijanski klub nije igrao finale tog takmičenja, a ono ne donosi mnogo manje poena od Lige šampiona kada se sve sabere. Početkom novog milenijuma Seriju A su u vrhu održavali finalisti Lige šampiona Milan (3), Juvgentus (1) i Inter (1).

Italija se prvi put susrela s gubitkom jednog mesta u eliti 2010, uoči finala između Bajerna i Intera. Apenini su tada uprli oči u Neroazure, jer im je samo trijumf Murinjovog tima garantovao da će i naredne sezone imati četiri predstavika u LŠ. Te godine na Santijago Bernabeuu Inter je uspeo da pobedom sačuva to mesto, ali već naredne Bundesliga je pretekla Seriju A.

Dakle, da rezimiramo: Od 2000. do danas Italijani su igrali samo pet finala evrokupova, Španci čak 18, Englezi 13, Nemci osam, Portugalci sedam...

Konteov Juventus našao se sonoć u istoj koži kao Inter pre četiri godine, ali nije uspeo. I pored toga što italijanski klubova iza sebe nemaju uopšte lošu sezonu (osvojili 14.166 bodova, što je skoro pa isto koliko i Nemci), glave će im doći loš koeficijent na kraju takmičarskih 2010/11, odnosno 2011/12, odnosno mnogo uspešnija 2009/10, koja se briše na kraju ove sezone. Primera radi, Portugalci su u tekućoj sezoni sakupili svega 9.750 bodova (Benfika bi pobedom u finalu mogla to malo da poboljša, ali zato su u "izlaznoj godini" imali tek 10.000, što u suštini pravi ključnu razliku.

Kada se sve sabere, Italija od leta kreće sa 51.510 poena, a Portugalci sa 52.133.

Na sreću Italijana ovaj pad na peto mesto neće ih koštati još jednog mesta u Ligi šampiona, međutim, ako se nastavi s tendencijom ovakvog pada, nije isključeno da će se u bližoj budućnosti (sezona ili dve) i to dogoditi. Rusija, na primer, ima jako slabu "izlaznu sezonu" i praktično se izjednačila sa Francuzima, čija Liga 1 na šestom mestu poslednja donosi tri predstavnika u eliti (dva direktno i jedan u kvalifikacije).

Rusi su sve te silne bodove prikupili dobrim rezultatima u Ligi Evrope i ako tako nastave mogli bi već naredne sezone da naprave ozbiljan korak ka dobijanju trećeg tima u LŠ. Italijanima, dakle, ne ostaje ništa drugo nego da mnogo ozbiljnije shvate to "neprofitabilno i nezanimljivo" takmičenje pa kroz njega povrate izgubljene pozicije.

Pored svrgavanja Serije A iz top četiri, većih promena na UEFA rang listi neće biti. Španci su i ove sezone potvrdili dominaciju (finalista Lige Evrope i špansko finale u Ligi šampiona), što će ih učvrstiti na prvom mestu, dok će Englezi ostati drugi i povećati razliku u odnosu na trećeplasiranu Bundesligu.

Promena nema ni kada je Srbija u pitanju. Naša Superliga zadržaće 27 poziciju, koja joj kao i ove sezone, garantuje jedno mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona i tri mesta u Ligi Evrope.

Komentari / 0

Ostavite komentar