2000 radnika na prvomajskom protestu u Tuzli

Plenum građanki i građana Tuzlanskog kantona i „Sindikat Solidarnosti“, a koji je u osnivanju od obespravljenih radnika uništenih firmi, organizovali su prvomajsku protestnu šetnju gradom.

Bosna i Hercegovina 01.05.2014 | 17:50
2000 radnika na prvomajskom protestu u Tuzli

Obespravljeni radnici uništenih firmi, kao i mnogobrojni građani su, od zapaljene zgrade kantonalne Vlade
na februarskim protestima, krenuli u protestnu šetnju prema pravosudnim institucijama, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo i digli glas za svoja prava i svoje dostojanstvo.


- Na ovim protestima nam se pridružilo oko 2.000 građana, svi obespravljeni radnici su ovdje, jer ovaj 1. maj je za nas nikakav. Ovo pokazuje koliko je narod nezadovoljan, a vlast ga slavi i okreću jagnjad, a gdje smo mi, ovo je žalosno, mi nemamo ni za koru hljeba - izjavio je za Agenciju Fena predsjednik
Štrajkačkog odbora „Dite“ Hrustan Muminović.


Kazao je da neće odustati sve dok se ne riješe njihova radnička prava i omoguće da se „Dita“, kao i
ostale propale firme ne pokrenu da rade, jer ljudi, kako kaže, žele da žive od svog rada, a ne od milostinje.


- Jako je bitno da se ovoliko građanstvo odazvalo, da se obrati pažnja na ljudska prava i da sindikati, kao što je ovaj „Sindikat Solidarnosti“, i svi ostali rade za radnička prava, a ne za svoje fotelje. Svi smo tu došli kako bi obespravljenim radnicima dali svoju podršku, da se čuje naš glas, da kažemo da je dosta ponižavanja radnika - izjavio je u ime  Plenuma građana TK-a Vedad Pašić.


Prvomajskim protestima se pridružila i kompletna Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Bahrijom Umihanićem, te su pružili podršku svim zahtjevima obespravljenih radnika propalih firmi.


- Danas smo ovdje sa radnicima da kažemo da smo skupa. Pružamo podršku i zainteresovani smo za
rješavanje nagomilanih problema u Tuzlanskom kantonu. Iskreno se nadamo da će se Sindikat obespravljenih radnika znati organizovati i postati pravi partner Vladi, da ćemo u takvom ambijentu riješiti ove nagomilane probleme - izjavio je Umihanić.

 


Takođe je obespravljenim radnicima svojim prisustvom pružio podršku i načelnik Opštine Tuzla Jasmin
Imamović.


- 1. maj je nastao kao datum koji predstavlja simbol borbe obespravljenih radnika. Podrška treba onima koji su ostali bez posla ili koji ne mogu dobiti radno mjesto. Treba učestvovati na ovom skupu i sa ljudima razgovarati, pokušati pomoći i riješiti bar one rješive probleme - izjavio je Imamović.


Protestnici su, nakon zadržavanja ispred Tužilaštva i Suda Tuzlanskog kantona, nastavili prvomajsku
protestnu šetnju prema zgradi Sindikata TK-a, a potom je završili na Trgu Slobode u centru grada, odakle su poslali poruku vlastima na svim nivoima u BiH.


- Ovo je Međunarodni dan radnika, mi ovdje podsjećamo da jedva preživljavamo i nećemo govoriti kako je nekad bilo, jer se svaka prošlost uljepšava. Solidarni smo sa svima koji dijele našu  svakodnevnicu, svim nezaposlenima, a tortura i glad moraju prestati. Naša je poruka -„pazite se naš živih“ - poručili su obespravljeni radnici „Sindikata Solidarnosti“.

 

 

 





 

 



Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

SAŠA

01.05.2014 16:39

Tuzla - respekt....

ODGOVORITE
Name

BALCAN BOY

01.05.2014 19:30

TUZLA JE UVIJEK BILA POSLEDNJA LINIJA ODBRANE LJUDSKOG DOSTOJANSTVA

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

01.05.2014 23:13

Ma to su one "budale" iz Federacije sto zele da uniste Republiku Srpsku! Nama u Republici Srpskoj cvjetaju ruze.. Imamo naseg Baju i nemamo bas nikakvih potreba za protestima. Oni samo zele da uniste Republiku Srpsku i da sire mrznju medju Srbima. E pa necete moci! Rece nas Veliki Baja...

ODGOVORITE