Brankica Stanković među 100 heroja svijeta

Međunarodna organizacija ''Reporteri bez granica'' povodom 3. maja Dana slobode medija objavila listu 100 heroja informisanja na kojoj je i urednica B92 Brankica Stanković.

Srbija 01.05.2014 | 08:47
Brankica Stanković među 100 heroja svijeta

Na listi koja je po prvi put sačinjena, Brankica Stanković se našla među 100 heroja širom svijeta koji su kroz svoj rad pokazali hrabrost u promovisanju slobode govora, mišljenja i izražavanja.

"Oni služe za primjer jer su stavili svoje ideale u službu opšteg dobra", navode Reporteri bez granica.

"Nije lako baviti se istraživačkim novinarstvom na Balkanu, kako to isuviše dobro zna Brankica Stanković. Ona od 2004. godine vodi i uređuje Insajder, vodeću emisiju TV B92 koja se bavi istraživačkim novinarstvom. Samo je radila svoj posao kada se u novembru 2009. godine bavila osjetljivom temom o vezama između organizovanog kriminala i huligana koji podržavaju Fudbalski klub Partizan.

To su možda bili posljednji trenuci njene slobode. Prijetnje smrću i zastrašivanja poput nabadanja lutke koja je predstavljala Brankicu Stanković na tribinama stadiona Partizana, dovele su do toga da dobije policijsku zaštitu. Bez obzira na to, ona je nastavila da istražuje organizovani kriminal i korupciju”, navedeno je u obrazloženju.

Na listi se nalaze i Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa kao i Glen Grinvald, novinar koji je radio za Gardijan i koji je pomogao da Edvard Snouden objavi tajne podatke o masovnom prisluškivanju i elektronskom nadzoru koji su koristile britanske i američke tajne službe.

Od ostalih novinara iz regiona, na listi 100 heroja našli su se i crnogorska novinarka Milka Tadić Mijović, urednica Monitora, prvog nezavisnog političkog nedeljnika u Crnoj Gori i slovenački novinar Blaž Zgaga, autor bestselera "U ime države" o trgovini oružejm na Blakanu tokom devedesetih.

Lista obuhvata 100 mušakaraca i žena, novinara i blogera uzrasta od 25 do 75 godina iz 65 nacija svijeta, prenosi B92.

Na listi su i Anabel Hernandez, autorka bestselera o vezama između meksičkih političara i organizovanog kriminala, Ismali Sajmaz turski novinar koji je zbog svog izveštavnaja bio procesuiran najmanje 20 puta, kao i Džerard Rajli, prvi čovjek Međunarodnog konzorcijuma istraživačkog novinarstva, zatim Lirio Abate specijalista za sicilijansku mafiju, kao i Asen Jordanov, koji je objavio podatke Vikiliksa o bugarskim političarima.

"Dan slobode medija trebalo bi da bude prilika kada odajemo poštu hrabrim novinarima i blogerima koji konstantno žrtvuju svoju bezbjednost a nekada i život za svoj poziv", naveo je generalni sekretar Reportera bez granica Kristof Delor.

“Ovi heroji informisanja su izvor inspiracije za sve ljude širom svijeta koji teže slobodi. Bez njihove opredijeljenosti i odlučnosti onih koji su slični njima jednostavno bi bilo nemoguće da se dosegnu veći nivoi slobode".

Reporteri navode da je sloboda govora mišljenja i izražavanja zagarantovana Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima UN u članu 19 i posebno ističu stav "sloboda da se traži, prima i širi infromacija i ideja bilo kojim sredstvima bez obzira na granice".

Komentari / 0

Ostavite komentar