Ispod Hrama Svetog Save niče veličanstvena crkva! (VIDEO)

Sedam metara ispod temelja Hrama Svetog Save nalazi se Crkva Svetog cara Lazara.

Srbija 30.04.2014 | 21:06
 Ispod Hrama Svetog Save niče veličanstvena crkva! (VIDEO)

Do crkve vodi tridesetak mermernih stepenika. Ona zauzima veći deo podzemne etaže Hrama koja se prostire na površini od oko 1.800 kvadratnih metara. Ekipa RTS-a snimila je taj prostor.

Kamenoresci su svoj deo posla završili, slikari takođe, preostaje izrada fresaka, pozlata. Crkva već ima podno grejanje, a urađen je i specijalni sistem ventilacije.

- Klimatizacija i ventilacija su izuzetno značajne jer se nalazimo u podzemnom objektu, i ona mora biti intenzivna. Inače, prosečne zimske temperature su oko 14 stepeni, a leti su nešto više -  kaže profesor Vojislav Milovanović, protomajstor.

Poseban deo ispod Hrama Svetog Save zauzima kripta u kojoj će se sahranjivati patrijarsi. O njoj se pričaju brojne legende. Najpoznatija je ona da se u kripti za vreme bombardovanja 6. aprila 1941. sakrilo nekoliko hiljada ljudi, iako u njoj nema mesta ni za stotinu. Kamen temeljac postavljen je još 1939. na dubini od metar i po.

Ceo prostor ispod Hrama biće opremljen najsavremenijim video i audio uređajima, a kada bude završen, osim liturgija, tu će se održavati i kulturne manifestacije, horska takmičenja, koncerti duhovne muzike i izložbe.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

slavica stevic kleinhans

02.05.2014 18:32

Bolje da ste sagradili jednu zgradu sa stanovima i pomogli onima koji nemaju krov nad glavom ili zive u budjavim kucama, stanovima, pa i skolu neku renovirali...Ko ima koristi od te crkve i podnog grejanja? Trba da vas bude sramota da uopste ovako nesto i pokazete javno!

ODGOVORITE