BiH vlast jedina u svijetu koja nema skupštinsku većinu (VIDEO)

Savjet ministara BiH ostao je bez ministra bezbjednosti. Većinom glasova delegata Vijeća naroda Parlamentarne skupštine BiH sa te funkcije smijenjen je Fahrudin Radončić.

Bosna i Hercegovina 30.04.2014 | 14:01
BiH vlast jedina u svijetu koja nema skupštinsku većinu (VIDEO)

Izlaskom SBB iz vlasti u Zajedničkim institucijama BiH više ne postoji parlamentarna većina.

Ono što je poznato već mjesecima danas je i zvanično potvrđeno. U BiH više ne postoji parlamentarna većina.

,,Od danas u parlamentarnoj većini na nivou BiH imamo tri stranke. HDZ BiH, SNSD i SDP. Zbir njihovih poslanika u Predstavničkom vijeću jasno govori da više nema parlamentarne većine'', zaključuje lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

,,Odavno nema kvalifikovane većine za mnoga rješenja u BiH. Ne vidim nikakav problem u tome što je došlo do prekompozicije vlasti'', smatra delegat SNSD-a Staša Košarac.

Niko ne zna da li će i kada biti izabran novi ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH i kome će ta funkcija pripasti? Kako stvari sada stoje Bošnjake će u Savjetu ministara predtavljati SDP koji je očigledno postao najjača bošnjačka stranka u BiH.

Ovi činjenicu u SDP-u ne žele da komentarišu dok delegat SDA Halid  Genjac poručuje: ,,To je tačno ako gledate ova 2-3 mjeseca do izbora. Međutim tri mjeseca kratko traju''.

U opozciji smatraju da i nije neki problem što Savjet ministara BiH nema parlamentarnu većinu. Ništa dobro nisu uradili ni dok su imali podršku većine poslanika.

,,Ni do oktobra neće ništa dobro uraditi ali daj bože da do tada ne naprave neku veliku glupost'', kaže lider PDP-a Mladen Ivanić.

Parlamentarna skupština BiH vjerovatno je jedini parlament u svijetu koji ima više opozicionih poslanika nego poslanika koji pripadaju vladajućoj većini. Ipak može se desiti da već na narednoj sjednici  Predstavničkog vijeća opozicija zatraži glasanje o povjerenju Savjetu  ministara i formiranje novog Savjeta koji bi imao većinsku podršku.

,,SDS do sada nije vodio razgovore sa bilo kojim drugim političkim subjektima radi pravljenja neke nove većine ili budućeg Savjeta ministara. Nismo otvarali tu temu, čekali smo ishod današnjeg glasanja. Nakon današnjeg dana sve je moguće'', ističe delegt SDS-a Ognjen Tadić.

Nekoliko mjeseci prije izbora malo je vjerovatno da će se neko gurati da formira vlast. Do oktobra će odmjeravati snage i na sjednicama Parlamentarne skupštine BiH voditi izbornu kampanju.

BN TV




Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Boračka pitanja

29.04.2014 17:48

Kakva nam je "država", dobra nam je većina. SNSD i SDP, ko fol ovi prvi ne vole ove druge i obrnuto, a samo se pomažu u čerupanju ovog naroda. Pri tom SNSD optužuje opoziciju za izdaju. Stvarno genijalno! Pa baš ako se ovako nastavi, ostaće ime Republike Srpske, ali kad sav narod ko može ode iz nje, đe će nam biti takva Srpska? Nisam u strankama, nije to moj životni put, ali PROMJENE!

ODGOVORITE
Name

MIRKO

29.04.2014 21:14

KOJA VLAST..DOSTA VIŠE O NACIONALIZMU GLADAN JE I SRPSKI,HRVATSKI,MUSLIMANSKI

ODGOVORITE
Name

Гојко, Република Српска

30.04.2014 08:53

Само интерес грађана Републике Српске ми је битан. Треба смањити непотребне трошкове тзв заједничких институција.

ODGOVORITE