Vlajki: Srpska spremna za povrat nadležnosti

Republika Srpska spremna je ustati u zaštitu i povrat svojih nasilno oduzetih nadležnosti preko svojih legalnih institucija, posebno Narodne skupštine, o čemu postoji nacionalni konsenzus svih relevantnih političkih partija, izjavio je potpredsjednik Republike Emil Vlajki.

Republika Srpska 29.04.2014 | 14:54
Vlajki: Srpska spremna za povrat nadležnosti

Vlajki je upozorio da su pritisci zapada na Republiku Srpsku, u sadejstvu sa bošnjačkim političkim vrhom, toliko veliki da će, ukoliko ne dođe do vraćanja nadležnosti u narednih godinu dana, suštinski
nestati Republike Srpske.

On ističe da bi odmah u skupštinsku proceduru uputio zahtjeve za povrat nadležnosti, za razliku od predsjednika Republike, sa čijim se, kako kaže, tajmingom ne slaže.

Vlajki je rekao da militantni i dominantni politički vrhovi najbrojnijeg naroda u BiH pokušavaju da na vjersko-nacionalnim osnovama, pomognuti dijelom međunarodne zajednice i rušeći izvorni Dejtonski
sporazum, ostvare svoju dominaciju na cjelokupnoj teritoriji zemlje s ciljem stvaranja teokratske države.

"Karakteristike ove politike podrazumijevaju neprekidno isticanje genocidnosti srpskog naroda, Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve, stava da će najbrojniji narod u BiH od sada apsolutno odlučivati, traženje načina da se putem političkog inženjeringa ostvari reprezentativna dominacija, opstrukcija napora Srpske da poboljša ekonomsku situaciju i traženje od međunarodne zajednice da ukine izvorni Dejtonski sporazum i centralizuje BiH", rekao je Vlajki.

Prema njegovom mišljenju, narod Republike Srpske neće dozvoliti bilo kakav potez koji bi značio trenutno osamostaljenje ili odcjepljenje kosovskog tipa, već se želi osamostaliti u smislu legalnog povrata izvornih dejtonskih kapaciteta.

Vlajki tvrdi i da su nasilne distorizije nad Ustavom BiH, koje su najviše štete nanijele Republici Srpskoj, omalovažile duh i napore onih koji su se, kako kaže, svojevremeno trudili da prenesu konstitucionalna
iskustva američke nacije u najviši pravni akt BiH.

"Za pretpostaviti je da oni koji su do sada reprezentovali ovu veliku silu nisu na najbolji način obavještavali ključne američke institucije o onome što se dešavalo u BiH i o maćehinskom odnosu prema Srpskoj. Zato bi nam razumijevanje za preispitivanje prenesenih nadležnosti od onih koji su dijelom njihovi duhovni tvorci dobro došlo kao priprema za buduće skupštinske rasprave i eventualne kompromise", rekao je Vlajki.

Prema njegovim riječima, ukoliko kod brojno najvećeg naroda u BiH prevlada militantni fundamentalizam, Evropa nikada neće prihvatiti takvu državu, iz istih razloga zbog kojih ne prihvata ni Tursku.

"Građani Republike Srpske, koji apsolutno poštuju vjerske i civilizacijske tekovine drugih, ne mogu po prirodi stvari prihvatiti tu varijantu, jer oni hoće da budu dio Evrope, a ne islamskog svijeta", rekao je Vlajki.

On ističe da se u tom slučaju istinsko osamostaljenje Srpske nameće samo po sebi i da se treba nadati da će Zapad za to imati sluha i pomoći Srpskoj da kroz takvu odluku postane dio građanskog svijeta.

"Treba se ipak nadati da do rascjepa BiH neće doći i da će se izvršiti tranzicija zemlje i posebno bošnjačkog dijela prema građanskom, a ne  teokratskom društvu i da će sva tri naroda naći načina da ožive  nekadašnji suživot", poručio je Vlajki.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Rab Boziji

29.04.2014 15:16

Boze me sacuvaj ko ima pravo da prica u ime srpskog naroda u Republici Srpskoj....Vlajki bolje reci da vrati narodu pare taj tvoj skorojevic!

ODGOVORITE
Name

MiraISa

29.04.2014 15:44

Opet...teorije zavjere...Opet sijete strah od Bošnjaka, Hrvata, stranaca...Ma dosta vas je vise...sto prije odete, prije će početi oporavak. Dokle ćete lagati narod da bi sebi sačuvali fotelje... Čitajte šta ljudi govore, idite među obični narod da čujete šta vam se sprema...

ODGOVORITE
Name

baja

29.04.2014 16:32

Ljudina i covjek, kad bi Srbi bar malo imali hrabrosti i pricali otvoreno i bez dlake na jeziku kao Vlajki, mi bi za par godina imali nezavisnu Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Istin

29.04.2014 16:36

Budi iskren bar jednom i reci ciji pasos imas i ko te placa, Baja ili Covic?

ODGOVORITE
Name

baja

29.04.2014 17:07

Istina je da imam pasoso BIH kao i ti, ko me placa, ljubav prema drzavi, imas jos koje pitanje?

ODGOVORITE
Name

Baja mali Dodo

29.04.2014 20:05

Ja ljepotana našeg, samo da li mi neko može reči da li je on Srbin, Hrvat ili Jevrej? Molim sve one koji to znaju da napišu. Unaprijed hvala.

ODGOVORITE
Name

miki

29.04.2014 20:06

Baja glupanderu idi pasi travu vole jedan

ODGOVORITE
Name

dilajla

29.04.2014 20:32

izdržaćemo ovog kepeca još par mjeseci

ODGOVORITE
Name

baja

29.04.2014 22:15

Miki molim bez vrijedanja, :)

ODGOVORITE