Za 10.459 ličnih karata istekao rok trajanja

Na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka do sada je za 18.270 vozačkih dozvola i 10.459 ličnih karata istekao rok važenja.

Republika Srpska 29.04.2014 | 15:11
Za 10.459 ličnih karata istekao rok trajanja

"Do kraja ove godine rok važenja isteći će za 80.921 ličnu kartu, 45.860 vozačkih dozvola i 12.489 putnih isprava", rečeno je Srni u centru. CJB Banjaluka poziva građane da na vrijeme izvrše zamjenu ličnih dokumenata, kako bi izbjegli nepotrebna čekanja, ali i stvaranje gužvi na lokacijama za izdavanje ličnih
dokumenata.

Prema Zakonu o ličnoj karti državljana BiH, građani su dužni da podnesu nadležnom organu zahtjev za zamjenu ličnih karata najkasnije 15 dana prije datuma isteka važenja. Ako to ne učine, ovaj dokument prestaje da važi sa datumom isteka.

U slučaju kada je istekao rok važenja vozačke dozvole, lice uz zahtjev za izdavanje ovog dokumenta podnosi dokaz o prebivalištu odnosno boravištu, uvidom u važeću ličnu kartu. "Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisana je novčana kazna od 30 KM za upravljanje vozilom sa vozačkom dozvolom kojoj je istekao rok važenja", upozoravaju iz policije.

Policija apeluje na građane čijim ličnim dokumentima je istakao rok važenja da bez odlaganja pristupe njihovoj zamjeni kako bi izbjegli snošenje zakonskih posljedica i sebi olakšali ostvarenje prava.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ilegalac

30.04.2014 00:40

policija apeluje a nepitase zaštoje to tako treba odvojiti pare za dokumenta a narod nema niti za hljeb još malo paćemo postati divlji narod sa ovom vlasti i toje to dobro štonam pričaju a vide u kakvoj državi živimo.

ODGOVORITE