Odluka Vlade Srpske ne bi trebalo da ugrozi povratak

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen i ministar za izbjegla i  raseljena lica BiH Damir Ljubić smatraju da Odluka Vlade Republike  Srpske o provjeri tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave
prebivališta na teritoriji Srpske ni na koji način ne bi trebalo da ugrozi proces povratka u BiH.

Republika Srpska 28.04.2014 | 20:11
Odluka Vlade Srpske ne bi trebalo da ugrozi povratak

"Žalosna je činjenica da još na nivou BiH nema nikakvog rješenja za donošenje zakona o prebivalištu i boravištu građana", rekao je Sorensen novinarima u Sarajevu.

Komentarišući navedenu odluku Vlade Srpske, Sorensen je rekao da je to "unilateralna aktivnost koja sigurno neće, sama po sebi, doprinijeti nikakvom rješenju".

Prema njegovim riječima, ne smije se dozvoliti da takve stvari utiču na ostvarenje prava na povratak i prava na slobodu kretanja.

"Što se tiče konteksta EU, BiH ima obaveze koje treba da ispuni, među kojima su i one iz domena liberalizacije viznog režima, pa zato ponovo pozivam nadležne da krenu u brže rješavanje ovog pitanja, ali na nivou BiH", poručio je Sorensen.

Ljubić je rekao novinarima da je zajedno sa partnerima iz nevladinog sektora, Evropske komisije i UNHCR-a konstatovao da se ne može dozvoliti sa bilo koje strane da neko pokvari pozitivan ambijent na planu povratka u BiH.

"To bi najviše škodilo izbjeglim i raseljenim licima u BiH, i zato šaljem jednostavnu poruku da ne treba koristiti više to pitanje, koje je po meni isplivalo na površinu zbog nekih predizbornih aktivnosti i
predizborne kampanje. Smatram da izbjegla i raseljena lica neće dozvoliti da budu zloupotrijebljena u dnevnopolitička prepucavanja", rekao je Ljubić.

Vlada Republike Srpske donijela je 17. aprila Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Srpske.

Predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović izjavila je tada da se donošenjem navedene odluke prvenstveno vodi računa o bezbjednosnom aspektu, kao i da je odluka privremenog karaktera i važiće do donošenja Zakona o prebivalištu.

Ista ovakva odluka, iz 2010. godine, a izmijenjena u toku prošle godine, primjenjuje se u Brčko Distriktu.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

mart

28.04.2014 20:16

Tako i treba. Ne moze Zukorlic da glasa u Srebrenici

ODGOVORITE
Name

pero

30.04.2014 19:54

Pa ljudi, za povrat imovine u Sarajevu si morao da se prijavis na neku adresu, ukoliko nisi odmah mogao da se uselis u svoj stan ili kucu. Dolazili su iz opstine provjeravali. U cemu je problem?!

ODGOVORITE