Podnošenje ostavke ne bi ništa promijenilo

Vlada Federacije BiH funkcioniše u tehničkom mandatu, te dodatni čin podnošenja ostavke ne bi ništa
promijenio, saopštila je federalna Vlada povodom zahtjeva Plenuma građana upućenih institucijama vlasti.

 

Bosna i Hercegovina 28.04.2014 | 16:33
Podnošenje ostavke ne bi ništa promijenilo

U saopštenju se podsjeća da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH u februaru 2013. godine izglasao
nepovjerenje ovoj vladi, ali da proces rekonstrukcije nikada nije okončan zbog nemogućnosti Ustavnog suda FBiH da se izjasni o zahtjevu Kluba Bošnjaka u Domu naroda o povrijeđenosti vitalnog nacionalnog interesa pri pokušaju smjene Vlade.


"Vlada u ovom sazivu mora funkcionisati da bi bio obezbijeđen kontinuitet osnovnih funkcija i tokova u FBiH, a sve dok ne dođe do izbora nove Vlade i to u skladu sa Ustavom i zakonom", navodi se u odgovoru Vlade FBiH na zahtjeve učesnika Plenuma građana.


Kada je riječ o zahtjevima plenuma upućenih federalnim institucijama za obustavljanje svih privatizacionih procesa javnih dobara, Vlada FBiH ističe da neće biti prodaje velikih javnih profitabilnih preduzeća, kao što su elektroprivrede ili telekomi.


Federalna Vlada napominje da ne može odustati od ukupnog koncepta privatizacije zbog pojedinačnih loših
iskustava u vezi sa privatizacijom i dodaje da, kao što postoje negativni primjeri privatizacije, postoje i pozitivni primjeri, kao što su "Cementara" Kakanj, "Sarajevski kiseljak", te "Natron" Maglaj.


Kada je riječ o zahtjevima koji se odnose na uvođenje diferencirane stope PDV-a u odgovoru Vlade FBiH, ističe se da u ovom trenutku još nisu stečeni svi potrebni preduslovi za relizaciju ove namjere. Vlada FBiH na današnjoj sjednici utvrdila je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini.


U obrazloženju predviđenih izmjena i dopuna navodi se da je, prema ocjeni Evropske komisije, odredbama aktuelnog Zakona o unutrašnjoj trgovini, narušena dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.


Plenum građana zatražio je na protestima u dijelu Federacije BiH koji su počeli u februaru ostavku
federalne Vlade i trenutnu obustavu privatizacionih procesa i rasprodaje javnih dobara.

 



 

 

 

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar