SDS položio vijenac na grob Gavrila Principa (VIDEO)

Povodom 96 godina od smrti Gavrila Principa rukovodstvo SDS-a položilo je danas vijence kod Spomen kapele Vidovdanskih heroja na groblju Lav u Sarajevu, gdje su u zajedničkoj grobnici sahranjeni Princip i njegovi drugovi.

Republika Srpska 28.04.2014 | 20:26
SDS položio vijenac na grob Gavrila Principa (VIDEO)

Na današnji dan 1918,godine u Austrougarskoj tamnici i Terezinu, u današnjoj Češkoj, umro je Gavrilo Princip. Njegovo,i tijela još desetorice učesnika Sarajevskog atentata,vlasti Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca 1921.godine prenijele su i sahranile u zajedničku grobnicu Spomen kapelu vidovdanskih heroja na sarajevskom groblju Lav.

,,U ime generacije koja je učestvovala u stvaranju Republike Srpske danas smo došli ovdje da drugoj generaciji koja je počela borbu za slobodu svih naroda, ne samo ovdje već i u cijeloj Evropi, odamo počast i da se poklonimo njihovim sjenama'', izjavio je nakon polaganja vijenca na grob Gavrila Principa Predrag Kovač zamjenik predsjednika SDS-a.

SDS će i 28.juna ove godine odati počast svim učesnicima Sarajevskog atentata na mjestu gdje se atentat desio, bez obzira što su sa tog mjesta uklonjene stope i spomen ploča Gavrila Pincipa i što je most koji je 1918.godine dobio naziv po Gavrilu Princupu preimenovan od strane vlasti Federacije BiH u Latinsku ćupriju.

,,Mislim da je to posljedica jednog ludog vremena. Sve prave vrijednosti se moraju cijeniti, a najveća vrijednost je to što je Princip na oltar otadžbine položio svoj život. Generacije, ne samo Srba već i ostalih naroda u BiH,moraju znati da cijene ono što je Gavrilo Princip sa svojim saborcima uradio za slobodu'',ističe Kovač.

Spomen kapela vidovdanskih heroja na sarajevskom groblju Lav do rata 1992.godine bila je vlasništvo Srpske pravoslavne crkve. Danas je ona u vlasništvu kantona Sarajevo i zbog nemara počela je
propadati. Pravoslavno sveštenstvo upozorava da je potrebna hitna rekonstrukcija, prije svega krova kapele u kojoj su sahranjeni Princip i još 10 njegovih saboraca, ali Srpska pravoslavna crkva nema nadležnosti da to uradi.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

milan

28.04.2014 18:56

ovde se pokazalo ko je pravi srbin.svaka cast

ODGOVORITE
Name

Ljiljana Vukobrat Matic

29.04.2014 22:59

Najveca istorijska licnost!

ODGOVORITE