SDS: SNSD nastavlja sa manipulacijama

U reagovanju na pres konferenciju SDS o politici zaduživanja Vlade Republike Srpske i prijetnji po funkcionisanje javnih finansija Republike Srpske, niži službenici SNSD, po ko zna koji put nastoje da dokažu da vode razumnu politiku.

Republika Srpska 28.04.2014 | 16:15
SDS: SNSD nastavlja sa manipulacijama

Da bi to potkrijepili spremni su da besramno lažu, da sabiraju babe i žabe i da time umire javnost, kako bi do izbora izvršili što veći obim finansijskih zločina.

Potpuno se netačno barata podacima o stanju javnog duga Republike Srpske do 2005. godine, kao periodu nerealnog zaduživanja.

Ukupan javni dug jeste iznosio 54,4% BDP, ali je važno naznačiti sledeće: -Javni dug je tek bio utvrđivan, a odnosio se na – staru deviznu štednju, nematerijalnu štetu i potraživanja od budžeta do 2002. godine, sve ukupno 1,7 milijardi maraka.  Ukupan  dug iznosio je oko 3 milijarde maraka.

No, važno je naglasiti da je tek 2004. godine donijet Zakon o unutrašnjem dugu, a 2005. i prateća  dokumentacija. Unutrašnji dug u statistikama BiH i Republike Srpske nije iskazivan sve do 2007. godine, niti je servisiran. Dakle, lažno se iznosi da je dug uvećan za 1,4 milijarde maraka, a istina je da je uvećan za 688 miliona maraka i doveo do rasta BDP za 7,1% u 2005. godini.

Stanje javnog duga za 2013. namjerno je umanjeno i svedeno na obaveze budžeta RS, a ne Republike Srpske.

Krajem 2013. ukupan javni dug Republike Srpske iznosio je  4.757.630.000 milijardi maraka i iznosi skoro 55% od BDP, a ne 44% kako sugerišu matematičari SNSD-a. Ne može se za jednu situaciju uzeti finansije Republike Srpske, a za drugu Vlade Republike Srpske. Od toga ino dug čini 2,7 milijardi maraka, a servis duga je prešao ¼ budžeta Republike Srpske.

Koliko je ovakav servis duga donio dobra najbolje se vidi iz pozicije opština koje su u ukupnoj poziciji raspodjele zakinute za 13% svojih prihoda, a budžet Republike Srpske, iako u cjelini namiren svakodnevno diže kredite ili emituje finansijske instrumente radi izvršavanja čak i prošlogodišnjih
obaveza.

Što se tiče projekata škola, bolnica i infrastrukture postoje dva problema: prvi, zato što  je najveći dio finansiran iz ekonomsko socijalnog programa Republike Srpske, odnosno sredstava privatizacije
„Telekoma“ o čemu je Služba za glavnu reviziju Republike Srpske dala nedvosmisleno negativnu ocjenu u svojim izvještajima; i drugi, što se iscrpljivanjem tih sredstava ušlo u kreditiranje gradnje objekata
sa jednako lošim pokazateljima „urednog“ izvršenja.

Netransparentno trošenje i nepolaganje računa po projektima pokrilo je ko zna koliko malverzacija i kriminalnih radnji, što će nakon izbora u oktobru biti nedvosmisleno utvrđeno.

SNSD treba da bude svjestan da je prokockao istorijsku priliku za emancipaciju i razvoj Republike Srpske. Uz gotovo dvije milijarde maraka od sredstava privatizacije, te uz dvije milijarde maraka novog zaduženja, a uz redovno izvršene budžete, pokazali su rezultat koji se u višegodišnjem periodu vodi oko NULE.

S 248.000 zaposlenih u 2005. godini, SNSD-ova vlast nas je dovela na 238.000 zaposlenih, samo što sada veći broj zaposlenih radi u administraciji, a manji stvara novu vrijednost.

I šta nam to sada nudi SNSD? Jednu demagošku politiku, koja na svom izdisaju otkriva toplu vodu, preko nadzornih odbora, plata, sukoba interesa i privilegija, dok s druge strane ništa ne čini da se situacija u privredi preokrene.

Što se tiče otimačine sredstava preduzeća iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske radi
finansiranja budžeta samo želimo da skrenemo pažnju na činjenicu da su ova sredstva od slobodnih ( a nalazila su se kod banaka) postala neslobodna, da se ne mogu povući do dospjeća obveznica, tako da su razvojni planovi i obaveze ovih preduzeća odloženi za neka bolja vremena.

Uopšte, politika dugoročnog zaduživanja kod poslovnih banaka oduzima iz potencijala banaka sredstva za dugoročno kreditiranje privrede.

Što se tiče gluposti o Elektroprivredi kao gubitašu kod SDS-a, a šampionu kod SNSD-a, treba samo reći da je SDS, sa svojim koalicionim partnerima, bio hrabar i izvršio veliko spremanje poslovnih knjiga Elektroprivrede, očistio poslovne knjige od dubioza i stvorio uslove za realno iskazivanje rezultata. Isto je bilo i sa Željeznicama RS koje su na kraju 2005. imale pozitivan finansijski rezultat.

Saopštenje SDS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

mareska

28.04.2014 15:38

I vrapcima na grani je jasno da nas je SNSD unakazio. Prljava politika puna kriminala i korupciju je sramota za Republiku Srpsku. Dosta vise banditi.

ODGOVORITE
Name

Ljubomir Marković

28.04.2014 15:59

Svaki dan slušamo nove laži od strane Dodika i njegovih malih podanika. Ali mislim da je narod do sada shvatio da je SNSD jedna velika zabluda. I da je vrijeme da odu sa vlasti.

ODGOVORITE