Kontraverzni Dodikov savjetnik: "Kad idioti marširaju"

Prethodnih dana iščitavao sam škrabotine Pere Simića, savjetnika Milorada Dodika za medije. Nema šta nema u tim njegovim jezičkim posrtanjima, koja su objavljivana u “Nezavisnim novinama”, u periodu  od
 marta 2004. pa do oktobra 2006. godine.

Republika Srpska 27.04.2014 | 17:21
Kontraverzni Dodikov savjetnik: "Kad idioti marširaju"


Sa ove distance uočljivo je da je Simić sve to vrijeme bio najgorljiviji poklonik Karle Del Ponte, koju je vrlo prilježno branio, a, uz to, nije se libio da u mrežu podrške haškim optuženicima strpa sve najvažnije institucije Republike Srpske.   

 

Simić je, svojim usko ograničenim fondom riječi, teško napadao i tadašnjeg premijera Srbije Vojislava Koštunicu, potom Tomu Nikolića, Aleksandra Vučića i brojne druge srbijanske političare, ne
birajući riječi pogrde na njihov račun, a istrajno je zastupao stavove Čede Jovanovića.

 

Čak je Simić i ukoričio svoje baljezgarije u nedjelce pod imenom “Kad idioti marširaju”, što je izvanredno svjedočanstvo licemjerstva, laživosti i, što ne reći, psihotičnosti najužeg okruženja Milorada Dodika.

 

 “Naslov ‘Kad idioti marširaju’ sam izabrao sam jer najbolje odslikava ono i one o čemu i o kojima sam pisao. Danas bi vam ona možda mogla dati i odgovor otkud takav brodolom jedne politike koji se dogodio na tek završenim izborima…U pisanju kolumni uglavnom sam se služio komičnim stilom, jer takvo razobličavanje stvarnosti, kako reče jedan ugledni profesor, ‘možda je najdemokratskija kritika’",
pojasnio je “domete” svojih lutanja celebralnom kanalizacijom komični Pero Simić u tekstu “Hronologija naše stranputice”, objavljenom u NN 12.10.2006. godine.

 

Njegova stalna meta bio je Vojislav Koštunica, jer nije htio da ima išta sa Dodikom, a kada se taj srbijanski političar izmirio sa ovdašnjim Gazdom, Simić se potrudio da njegove škrabotine nestanu sa lica zemlje.


Veoma je interesantno da se među Simićevim “Idiotima koji marširaju” našao i Emir Kusturica, kojeg je Dodikov lični primitivac okarakterisao kao “političkog daltonistu”, jer se druži sa Koštunicom.

 

Ustvrdio je to Simić u tekstu “Maradona umjesto Mladića”, objavljenom u NN 16.06.2005. godine. Taj tekst vam stavljam na uvid, a prije toga još da napomenem da su danas Simić i Kusturica nerazdvojni.

 

Da li je Kusturica shvatio da je Simić u pravu ili je, pak, Simić odustao od svojih stavova, nepoznato mi je, a nije mi ni bitno. Ali mi je itekako poznato da je “politički daltonista” pao tako nisko da sebi dozvoljava da danas potpisuje Simićeve umobolne opservacije, kao što je to bio slučaj sa psihotičnim uratkom “Triša i Vaske, od čobanina do genetskog inženjeringa”, objavljenom u “Euroblicu” (03.04.2014.), koji uređuje novinarska mrcina Anđelko Kozomara, poznat po tome što je dužan milione i Bogu i narodu i svim firmama sa kojima je poslovao. (nastaviće se)


TEKST PERE SIMIĆA O EMIRU KUSTURICI

NEZAVISNE NOVINE, 16/06/2005

POLITICKA ESTRADA

MARADONA umjesto Mladića


Autor(i):
PERO SIMIĆ

Pokušavajući valjda da promijeni arhaični imidž svog prijatelja i po ličnom priznanju istomišljenika predsjednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice, veliki filmski reditelj Emir Kusturica, kome izgleda s pravom pripisuju i politički daltonizam, prije dva dana je Voji direktno u kabinet doveo svjetsku fudbalsku legendu Dijega Armanda Maradonu.

Zbog gužve koju su napravili novinari pred zgradom Vlade Srbije, tog popodneva, kroz Beograd je, zahvaljujući neupućenima, brzo pukao glas da se u istoj zgradi iza zatvorenih vrata Koštunica prijateljski ubjeduje sa haškim bjeguncem Ratkom Mladićem oko dobrovoljne predaje.

Ali, avaj! Bio je to samo susret fudbalskog čarobnjaka i nespretnog premijera koga je režirao dopisni član Demokratske stranke Srbije Emir Kusturica.

Kako stvari stoje, predsjednik Srbije Boris Tadić će kao odgovor Koštunici morati pred Vidovdanski koncert "Bijelog dugmeta" primiti Gorana Bregovića, koji em ne priča sa Kusturicom, em se nekako prećutno za vrijeme "podjela" Ðindić ili Koštunica "naslonio" na Ðindića. Biće to dobra prilika da dva Evropejca na dan koncerta u Beogradu proslave uz put i godišnjicu Miloševićevog odlaska u Hag.

Ne bi me čudilo da je jedan od Bregovićevih razloga za koncert "Dugmeta" u Beogradu, baš na Vidovdan, bio i simbolično podsjećanje na dan kada je veliki diktator na svu sreću spremljen u Hag, a Srbija krenula evropskim putem. No, bez obzira na to što se umjesto Mladića u Koštunicinom kabinetu našao slavni Maradona, u Beogradu su svi nekako u uvjerenju da se prica o Ratku Mladiću privodi kraju. Pogotovu nakon onih video-zapisa sa brutalnim scenama ubistva srebreničkih Bošnjaka koje su pocinili "škorpioni".

To i zbog toga što je i u tamošnjim medijima zavladalo vanredno stanje išcekujući da napokon kapitulira najtraženiji general u Evropi.

U Beogradu se, nakon duže pauze, ponovo stacionirala ekipa CNN-a kao i ekipe još nekih poznatih svjetskih televizijskih kuća, koje, uvijek imaju dobre informacije. Kako stvari stoje, valja nam pokazati strpljenje jer je sezona lova na Mladića, kako kažu, otvorena.

Kad se čekalo deset godina, onda neće biti problem čekati još, pogotovu što mnogi tvrde da se radi o danima. Iskren da budem volio bih da se to dogodi što prije, iz više svima nama poznatih razloga, a i zbog toga što se u sveopštoj haškoj groznici, koja je zbog Mladića i pojačana ovih dana, ponovo počelo prijetiti novinarima.

Tako je glavnom uredniku beogradskog dnevnog lista "Danas" Grujici Spasoviću upućena prijetnja smrću iz Republike Srpske od osobe koja se predstavila kao obezbjeđenje Ratka Mladića. A šta bi drugo moglo iz Republike Srpske, već prijetnja?

Taj do danas nepoznati član obezbjeđenja Mladića ili eventualno njegov poštovalac, zaprijetio je da će Spasoviću "odsjeći glavu", ruke i noge zato što je prije neki dan pisao o Ratku Mladiću. A riječ je o informaciji koju je "Danas" dobio iz povjerljivih izvora u kojoj se govori da se vode pregovori o predaji Mladića "koji se nalazi u jednom gradu u unutrašnjosti Srbije.

Zanimljiva je ta retorika i filozofija prostaka na ovim prostorima koji prijete samo novinarima koji su se eto "drznuli" da Mladića ili Karadžića "šalju" u Hag. Pri tome, oni uopšte ne reaguju na sada već odomaćene izjave političara da odgovorni za zločine moraju ići u Hag. Zašto po pravilu obični građanin, koji se javno deklariše za odlazak optuženih u Hag, mora uvijek biti "idiot" i "izdajnik" i biti izložen prijetnjama, dok su samo političari pošteđeni tih "epiteta".

Ili je riječ o tome, da su oni u stvari pošteđeni izliva bijesa i prijetnji primitivaca, jer ih primitivci dobro poznaju, kao i sebe same, te im ne vjeruju kada se ovi javno zalažu za privođenje pravdi optuženih
za ratne zločine.

Spreman sam da povjerujem da navedene prijetnje predstavljaju ponekad drugo lice vlasti. No, da bi glupost bila kompletna, pobrinuo se ko bi drugi do Radovanov brat Luka Karadžić. Tik nakon što je američki podsekretar Nikolas Barns ustvrdio ono što znaju i ptice na grani, da su ove glavonje iz naše vlasti u Republici Srpskoj u vezi sa Radovanom Karadžićem.

Elem Luka, koji kod normalnog čovjeka može da izazove samo smijeh, po pet hiljaditi put nam je ovih dana dao na znanje, valjda da ne zaboravimo, da se njegov brat Radovan neće nikada predati. I to znate zašto? Jer bi to značilo, kako reče nedoučeni Luka, automatsko ukidanje Republike Srpske.

O tome da bi Republika Srpska mogla nestati ako se njegov brat ne preda, Luka nije razmišljao, jer je to teška disciplina za njega. Medutim, interesantno bi ga bilo zapitati, otkud zna da se Radovan neće predati? Ako mu je to Rašo rekao prošle, možda je ove nedjelje promijenio mišljenje, nakon sve ove priče koja se vodi oko Mladića. Neka to Luka dobro provjeri kad se opet vide.

Ne vjerujem da je to rivalstvo između Radovana i Ratka izvjetrilo. Možda nas Radovan, samo da bi bio ispred Ratka, iznenadi sve, posebno brata Luku i vlasti u Republici Srpskoj pa se preda ovih dana. I onako nam je čitav život priredivao iznenađenja. Ružna, naravno!

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dusan

27.04.2014 19:10

Koje kontraverze i vratolimije radi sake vlasti. Juce Kusturica bio daltonista, a danas nije!?

ODGOVORITE
Name

Filip Višnjić

27.04.2014 23:35

Ima li neko posten u tim Dodikovim redovima ?

ODGOVORITE
Name

Semberija u aprilu

28.04.2014 01:41

Simić je oličenje vremena, vlasti, a ako ćemo pravo i nas samih koji pristajemo na to. Posle oktobra na sud sve (ili bar većinu) koji su nas unesrećili lopovlukom, bahatošću, pa i ubistvima (npr., Garić, danas je godišnjica, vidjeh na TV). Pa, ko je kriv - robija, ko nije - sloboda. Znam da to neće biti lako, ali bar da počnemo, taman nikad ni ne završili. Čisto radi opomene nekim budućim koji bi da se tako ponašaju.

ODGOVORITE