Zarobljeni ukrajinski specijalci

 

Narodne oružane jedinice u regionu Donjecka zarobile su tri pripadnika specijalne jedinice Ukrajinske službe bezbednosti koji su došli iz Kijeva, prenosi Raša tudej.

Svijet 27.04.2014 | 11:21
Zarobljeni ukrajinski specijalci

 

Predstavnici oružane formacije samoproglašene "Narodne Republike Donjeck" rekli su novinarima da su privedeni specijalci imali zadatak da sprovode izviđanje i otmu Igora Bezlera, lidera donjeckih snaga za samoodbranu, prenosi Itartas.

Specijalci, koji se trenutno nalaze u Slavjansku, biće ili razmenjeni za zarobljene pripadnike donjeckih snaga za samoodbranu i potom odvedeni u Kijev, ili će biti zadržani dok se situacija ne razjasni.
U Donjeckom regionu juče je bila borba za punktove.

Snage samoodbrane uspele su da odbiju napad jedinica koje su stigli helikopterima do kontrolnog punkta proruskih aktivista u gradu Soledar u regionu Donjeck na istoku Ukrajine, prenosi Raša tudej.

Informacije o žrtvama i povređenima su protivrečne. Prema prvim izveštajima, bar jedan branilac punkta je poginuo, dok je po drugom, jedan napadač nastradao.

Soledar je udaljen oko 30 kilometara jugoistočno od Slavjanska i u njemu se nalazi veliko skladište oružja, za koje zvaničnici kažu da je zastarelo, ali ga ima u velikim količinama.

Tim pregovarača OEBS-a uputio se u Slavjansk, u istočnoj Ukrajini, da pokuša da izdejstvuje oslobađanje ranije osam ranije zarobljenih međunarodnih vojnih posmatrača.

Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine, koji su u petak oteli grupu međunarodnih posmatrača optužujući ih da su špijuni NATO, izjavili su juče da bi posmatrači mogli da budu oslobođeni ako bi bili razmenjeni za proruske aktiviste koji se nalaze u ukrajinskim zatvorima.

Vjačeslav Ponomarjov, samoproglašeni gradonačelnik Slavjanska, opisao je posmatrače OEBS-a kao "zarobljenike" i rekao da je reč o oficirima iz država članica NATO.

"Pošto smo kod njih pronašli mape koje sadrže informacije o lokaciji naših kontrolnih punktova, stekli smo utisak da su oni oficiri u svojevrsnoj špijunskoj misiji", rekao je Ponomarjov za AP.

Američki predsednik Barak Obama rekao je da će SAD uspešnije moći da odvrate ruskog predsednika Vladimira Putina od akcije u Ukrajini ako Putin bude video da se svet ujedinio u odluci da kazni Rusiju, prenosi AP.

Obama, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Maleziji, odbacio je predloge sa SAD same uvedu šire ekonomske sankcije protiv Rusije i istakao da SAD i Evropa moraju da deluju zajedno, prenela je agencija AP.

On je rekao da će nove međunarodne sankcije koje će Rusiji možda biti uvedene, imati za cilj da spreče dalje provokacije te zemlje na istoku Ukrajine.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta G-7 donela je odluku da zbog ukrajinske krize Rusiji uvede nove sankcije. Predstavnici 28 zemalja EU treba da se sastanu u Briselu kako bi usvojili listu dodatnih sankcija Moskvi, među kojima je i zabrana putovanja.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru sa šefom ruske diplomatije Segrejom Lavrovim, američki državni sekretar Džon Keri izrazio je zabrinutost zbog "provokativnih" kretanja ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom, saopštio je američki zvaničnik.

Keri je ocenio da "provokativno kretanje ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom, ruska podrška separatistima kao i njena zapaljiva retorika podrivaju stabilnost, bezbednost i jedinstvo u Ukrajini", prenosi AFP.

Lavrov se založio za hitne mere za smirivanje tenzija u Ukrajini, obustavljanjem vojnih operacija protiv demonstranata na jugoistoku zemlje i agresivnih akcija ultranacionalista "Desnog sektora".

Komentari / 0

Ostavite komentar