Vučić: Srbiji da damo sve što možemo

 

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić poručio je na početku svog obraćanja poslanicima Skupštine Srbije  da želi rezultat za Srbiju, te da je “vreme da od Srbije prestanemo samo da tražimo i uzimamo, nego da joj damo sve što možemo”.

Srbija 27.04.2014 | 10:25
Vučić: Srbiji da damo sve što možemo

 "Posle velike pobede na izborima niko ne sme da pokaže bilo kakvu bahatost i osionost, jer se Srbija nalazi u teškom vremenu u kojem moraju da se ispravljaju greške prethodnika i u kojem se narodu mora pokazati odlučnost u sprovođenju bolnih, ali lekovitih reformi", rekao je Vučić.

Buduća vlada jedinstvena je po mnogo čemu, ocenio je Vučić, formirana je u veoma kratkom roku i uživa snažnu podršku parlamenta bez presedana u istoriji, ali ona, kako je dodao, ne bi značila ništa ako se ne iskoristi da bi se promenili životi građana.

"Mi ne želimo vlast radi vlasti, već ćemo poverenje građana iskoristiti da bismo Srbiju učinili boljim mestom za život", rekao je Vučić.

Naveo je da se pri sastavu vlade vodio interesima Srbije i građana, a ne unutarpartijskim postulatima, jer smatra da nijedna partija nije dovoljno dobra da upravlja svim važnim mestima i zato što je potrebno znanje svih kako bi se živelo bolje.

"Srbija je važnija od nas, svakog od nas i svih političkih stranaka", rekao je Vučić i naveo da je zato bio sklon ideji rotiranja predsednika parlamenta, ali da ta ideja nije dobila podršku.

Vučić je naglasio da će lično zastupati Srbiju u pregovorima sa Prištinom. Istakao je da je sporazum sa Prištinom jedan od uspeha prethodne vlade, navodeći da i ubuduće neće bežati od kosovskog problema, niti zabijati glavu u pesak.

"Posle mnogo tirada u kojima smo slušali o tome ko, kako i na koji način zastupa interese našeg naroda, natpolovična većina glasova koje je SNS dobio na Kosovu jasno pokazuje koju ikakvu politiku je ova država dobila", ocenio je Vučić.

Vučić je u ekspozeu o budućim ciljevima i programu vlade naveo je da je tokom proteklih 15 i 25 godina javnost čula mnoga obećanja ali je učinak bio slab, te dodao da se nikada ne bi usudio da stoji pred poslanicima da ne misli da su ciljevi ove vlade dostižni.

Postavljam visoke i ambiciozne ciljeve i standarde, ali i radim da bih te ciljeve ostvario, naveo je Vučić i podsetio da su previše političari prodavali bajke srpskoj javnosti, neodgovorno su se ponašali i trošili ono što suštinski nimso imali.

"Umesto retrovizora moramo uzeti u ruke dvoglede, moramo da menjamo i odnos prema radu i važno je da mnogo radimo", rekao je Vučić.

U Skupštinu Srbije je stigao predlog o sastavu nove Vlade, koja će, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, imati četiri potpredsednika, a pored 16 resornih ministarstava biće i dva ministra bez portfelja.

Prema predlogu, Ivica Dačić biće prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, a potpredsednica Vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture biće Zorana Mihajlović.

 Funkciju potpredsednika Vlade obavljaće i ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljaić. Četvrto potpredsedsedničko mesto u Vladi zauzeće i nova ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Novi-stari ministar finansija biće Lazar Krstić, a ministar privrede postaće Dušan Vujović. Kadrovi Socijalističke partije Srbije u novoj Vladi biće ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Funkciju ministra pravde obavljaće Nikola Selaković, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biće Srđan Verbić, a ministar zdravlja Zoran Lončar, dok ministar kulture i informisanja ostaje Ivan Tasovac.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna piatanja biće Aleksandar Vulin, a ministar odbrane Bratisalav Gašić.

Na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova doći će Nebojša Stefanović, a ministar omladine i sporta ostaće Vanja Udovičić.

Ministri bez portfelja biće Velimir Ilić i Jadranka Joksimović.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili Zakon o ministarstvima i izmene Zakona o Vladi, čije je usvajanje bio preduslov za izbor vlade 27. aprila.

Komentari / 0

Ostavite komentar