Sjećanje na žrtve Jasenovca

 

Služenjem Svete arhijerejske liturgije u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici jutros je nastavljeno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Republika Srpska 27.04.2014 | 10:10
Sjećanje na žrtve Jasenovca

 

Liturgiju je uz sasluženje više sveštenika predvodio Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, a prisustvovao je veliki broj vjernika, rodbine i potomaka stradalih.

Molitvi za pokoj duša stradalih žrtava logora Jasenovac prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija, načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i ostali zvaničnici ove opštine, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, predstavnici SUBNOR-a, udruženja logoraša, političkih partija, te Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Parastos i pomen nevinim žrtvama ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini danas će biti služen 12.00 časova u Spomen-području "Donja Gradina", na teritoriji opštine Kozarska Dubica.

Služenju parastosa prethodiće polaganje vijenaca na grobnom polju "Topole" u 11.30 časova, a obraćanje zvaničnika planirano je u 13.00 časova.

Sinoć je u Kozarskoj Dubici, u okviru Memorijalne akademije, izveden oratorijum "Golgota jasenovačka", čime je počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

U sistemu koncentracionih logora Jasenovac, Donja Gradina predstavlja najveće stratište tog logora, koje se prostire na 116 hektara na kojima se nalazi 64.800 metara kvadratnih masovnih grobnica.

Srpsko, jevrejsko i romsko stanovništvo dovođeno je iz Potkozarja i drugih dijelova zloglasne Nezavisne države Hrvatske i odmah u kolonoma vođeno je na gubilište u Donju Gradinu. Nakon likvidacije, leševi su zakopavani ili bacani u rijeku Savu.

Prema procjenama stručnjaka, u periodu od 1941. godine do 1945. godine u tom logoru ubijeno je više od 700.000 djece, žena i staraca, naviše Srba, Jevreja i Roma.

Koncentracioni logor Jasenovac osnovala je i njime upravljala Nezavisna država Hrvatska. Po načinu ubijanja, jasenovački logor smatra se najmonstruoznijim gubilištem koje je tokom rata postojalo u svijetu.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

nikola

27.04.2014 09:31

I svi stradase od muslimanske i hrvatske ruke.. Neka im je vjecna slava..

ODGOVORITE
Name

PAPAGAJ

27.04.2014 09:48

Za nikolu. Ime me podsjeti na Nikoletinu Bursaća iz romana Ćopića. Zaista glup komentar. U Jasenovcu nisu samo Srbi stradali, (jest njihov broj bio najveći), ali tamo su i drugi stradali, svi oni koji su bili antifašisti, među njima veliki broj i Hrvata, Jevreja, Muslimana, Cigana... A da Nikoli pojasnim da muslimani nikakve veze sa Jasenovcem nemaju. Oni su pisali peticije da se prestane sa zločinima nad Srbima. Nikola, nemoj samo djedove knjige čitati u njima nije baš sve istina. A mislim da bi Hrvatska trebala da se ugleda na Tursku i prizna taj genocid iz prošlosti...

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

27.04.2014 18:33

Što se tiče žrtava niko normalan ne odvaja Srbe Rome i Jevreje pa mi nije jasno čemu ovi napadi na Nikolu, a što se tiče Hrvata i Muslimana koji su se protivili Paveliću to mi spada u naučnu fantastiku. Da su kojim slučajem poneki osjetili grižu savjesti nad monstruoznim zločinima preča im je bila njihova zadnjica. Pa gdje su bili bar prilikom proboja iz logora. Bezveze je da ne napišem glupo ostavljati ovakve komentare i vrijeđati žrtve Srbe, Jevreje i Rome čije duše još lebde iznad Gradine.

ODGOVORITE