Viadukt ostaje bez posla?

Međudržavna komisija za javne nabavke, koja vodi proceduru izgradnje mosta na rijeci Savi kod Svilaja, najvjerovatnije će poništiti tender za izbor izvođača radova na ovom projektu i raspisati novi.

Bosna i Hercegovina 26.04.2014 | 21:00
Viadukt ostaje bez posla?

Drugi scenario je da ta komisija, koja će se sastati najvjerovatnije sljedeće sedmice, posao izgradnje mosta kod Svilaja, koji kasni više od tri godine, dodijeli nekom drugom od ponuđača s tendera završenog početkom prošle godine s obzirom na to da EIB i EBRD već skoro godinu dana ne daju saglasnost na izbor zagrebačke firme "Viadukt", koja je pobijedila na tenderu sa svojom ponudom od 24.846.492 evra.

Ovaj most finansiraju Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska u omjeru 50:50 odsto.

"Nemam takvih informacija. EBRD i EIB ne odgovaraju ni sa 'da' ni sa 'ne', što stavlja neku vrstu upitnika na sve to. Oni su mogli reći 'ne' i da idemo dalje", rekao je Damir Hadžić, ministar transporta i komunikacija BiH.

Na pitanje da li to dalje znači poništenje tendera, Hadžić kaže da što se njega tiče treba tražiti novog s liste, a ne ponovo poništavati tender, koji previše dugo traje i zbog kojeg kasni izgradnja.

"Ja u ovom trenutku ne mogu reći ništa. Ono što mogu reći jeste da pokušavamo da stisnemo sve i sustignemo rokove, odnosno u ovu građevinsku sezonu uđemo s gradnjom mosta. Ako to ne uradimo ove godine, postavlja se pitanje investicija 'Autocesta FBiH' od deset kilometara i generalno pitanje zbog čega neka od strana u ovom postupku ne želi da dođe do realizacije projekta", kazao je Hadžić.

Podsjećanja radi, priča o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja na koridoru 5c počela je još 2010. godine s planom da projekat bude završen u 2012. godini.

Na prvom tenderu, koji je raspisan 2011. godine, ponudom od 21 milion evra pobijedila je austrijska firma "Štrabag", ali u roku od 180 dana od izbora nije uvedena u posao jer investitor nije obezbijedio svu potrebnu dokumentaciju, odnosno građevinske dozvole i saglasnosti.

Samo dan nakon isteka tih 180 dana "Štrabag" raskida ugovor i traži odštetu od oko 2,5 miliona evra. Zbog svega ovoga u priču o izgradnji mosta kod Svilaja uključili su se i SIPA i Tužilaštvo BiH zbog sumnje da je "Štrabagu" neko sugerisao da "dampinguje" cijenu i predloži nerealno nisku kako bi bili izabrani iako su bili svjesni da taj projekat ne može biti urađen za taj novac.

Te 2012. godine bilo je priča pa i pokušaja da se "revidira" projekat odnosno gradi jeftiniji most, ali do toga nije došlo.

Nakon što je "Štrabag" odustao od posla, međunarodna komisija koja vodi projekat izgradnje mosta htjela je posao dodijeliti drugoplasiranom, odnosno "Viaduktu" iz Zagreba, i tu su se složile obje strane, odnosno i BiH i Hrvatska, s tim da je dogovoreno da pola posla pripadne zeničkoj kompaniji "Metalno".

Ponuda "Viadukta" tada je bila oko 25,6 miliona evra plus PDV, međutim Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj to nisu dozvolile, insistirajući na tome da tender bude poništen i da bude raspisan novi, što je na kraju i urađeno.

Na drugom ponovljenom tenderu, koji je završen u martu 2013. godine, najpovoljniju, odnosno najnižu ponudu dostavio je konzorcijum OHL i "Skladgradnja" sa cijenom od 23.863.392 evra, zatim JV "Hidroelektra niskogradnja" i "Integral inženjering", a tek onda "Viadukt" s cijenom za skoro milion evra višom od prvoplasiranog. Međutim, to nije spriječilo Međudržavnu komisiju da posao ipak dodijeli njima.

U međuvremenu, odnosno u oktobru prošle godine u Hrvatskoj je uhapšen i Damir Kezele, jedan od članova Uprave firme "Viadukt", ali zbog izvlačenja novca iz "Hrvatskih autocesta".

Obrazloženje Ministarstva transporta i komunikacija BiH zbog čega je posao izgradnje mosta dodijeljen trećeplasiranom je taj da je prvorangirani "promašio temu" i da ponuda nije bila u skladu s konkursnom procedurom, dok je drugoplasirana firma u sukobu interesa jer je Institut za građevinarstvo Banjaluka u vlasništvu firme koja se prijavila na tender.

Most na rijeci Savi kod Svilaja, koji bi spajao Hrvatsku i BiH na koridoru 5c, treba da bude dug 640 metara, širok 29, sa tri vozne trake i zaštitnim pojasom od pola metra s obje strane. U idealnom scenariju i ukoliko bi gradnja počela ove godine, ovaj most neće biti završen do kraja 2016. godine.

2012. potpisan prvi ugovor o izgradnji

2014. tender još nije završen

25 miliona evra će koštati radovi

640 metara biće dugačak most

29 metara biće širok most

Komentari / 0

Ostavite komentar