Odluka o Turkoviću za dva do tri mjeseca

Advokati optuženih i osuđenih u slučaju "Zijad Turković i drugi" zatražili su odbacivanje presude i zakazivanje novog procesa u ovom slučaju zbog niza nedosljednosti i povrede Zakona o krivičnom postupku.

Bosna i Hercegovina 26.04.2014 | 10:40
Odluka o Turkoviću za dva do tri mjeseca

Svoje žalbe pred Apelacionim vijećem Suda BiH u protekla tri dana izlagali su advokati osuđenika Zijada Turkovića, Saše Stjepanovića, Muamera Zahitovića, Milenka Lakića, Fadila Aljovića, te Nijaza Zubana i Hilmije Mašovića, koji su oslobođeni optužbi.

Fahrija Karkin, Turkovićev advokat, rekao je da su žalbe izložene, te da je to okončano, a da će odluka Apelacionog vijeća biti poznata  tek za dva do tri mjeseca.

"Ovo je težak i komplikovan proces, i trebaće mnogo vremena, ali vjerujem kako će  postupak biti obnovljen, jer  su Sudsko vijeće i Tužilaštvo napravili niz propusta", rekao je Karkin i dodao da će se u slučaju da žalbe budu odbačene žaliti Ustavnom sudu BiH te da vjeruju da će tad proces biti obnovljen.

Prvostepenom presudom od 28. novembra 2013.  Turković je proglašen krivim za organizirani kriminal,  neovlašten promet opojnim drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pripremanje krivičnog djela, ubistva, iznuda i pranje novca.

Turković je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina.

Optuženi Saša Stjepanović je zbog prometa opojnom drogom i razbojništva osuđen na kaznu zatvora od 12 godina.

Muamer Zahitović je za iznudu i pranje novca dobio tri godine zatvora, dok je Milenko Lakić zbog  pripremanja ubistva i samog ubistva osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina.

Fadil Aljović je za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom ubistva osuđen na kaznu zatvora od pet godina.

Komentari / 0

Ostavite komentar