"Nikola Tesla" odustao od kupovine FAMOS-a

Što su bliže izbori sve su veća obećanja Vlade Republike Srpske.

Republika Srpska 26.04.2014 | 08:45
"Nikola Tesla" odustao od kupovine FAMOS-a

Radnicima FAMOS-a iz Pala, koji je u stečaju već 6 godina, Vlada je po ko zna koji put obećala da će naći strateškog partnera i pokrenuti proizvodnju.

Ministar industrije u Vladi Republike Srpske Željko Kovačević na posljednjem sastanku sa radnicima FAMOS-a zvanično je objavio ono što se odavno znalo.

Javno prduzeće "Nikola Tesla" odustalo je od kupovine FAMOS-a jer nema para. Ipak, ministar je obećao da će Vlada kupiti Famos, ili naći strateškog partnera koji će pokrenuti proizvodnju. Radnici se nadaju da će ministar ovaj put održati obećanje.

Plan Vlade je da se Famos podijeli na tehnološke cjeline i prodaje dio po dio, a Vlada je navodno zainteresovana za najveću cjelinu, odnosno za proizvodne pogone.

,,Za tu cjelinu Vlada navodno može naći strateškog partnera u dogledno vrijeme. Nadam se da to dogledno vrijeme znači mjesec-dva'', kaže Radislav Bratić stečajni upravnik FAMOS-a.

,,Svima nam je cilj da se fabrika ne zatvori i da se pokrene proizvodnja. Mislim da za to ima uslova. Prije godinu dana kada smo pravili planove sa preduzećem "Nikola Tesla" sve smo ispitali i tada je bilo i neophodnih mašina i radnika ali i tržišta za proizvode  FAMOS-a'' ističe Obrad Belenzada predsjednik Sindikata metalaca Republike Srpske.

Privredni sud, koji zvanično raspolaže imovinom Famosa već je dao oglas za prodaju tehnoloških cjelina fabrike. Oglas ostaje otvoren mjesec dana.

Da li će se u tom roku pojaviti zainteresovani kupci, da li će Vlada naći strateškog partnera, da li će eventualni kupac pokrenuti proizvodnju ili će samo uzeti atraktivno zemljište? Na ova pitanja niko nema odgovor kao ni na pitanje kada će radnicima FAMOS-a biti isplaćena potraživanja koja iznose više od milion maraka?

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Rab Boziji

25.04.2014 17:38

Odustala je ova drzava od naroda svog izgleda!

ODGOVORITE
Name

pero

25.04.2014 21:04

ma prave se budale, znaju oni odgovor.nema nista od plata.

ODGOVORITE
Name

Сотир Српско Сарајево

25.04.2014 22:06

Ако је министар Ковачевић обећао рјешење ту нема мјеста сумњи. Још ако се и Ђокић умјеша биће ФАМОС гигант опет. Куку оном ко од вас зависи!

ODGOVORITE
Name

REVOLT

25.04.2014 22:33

BIVSI RADNI KOLEGA BOSKO TOMIC UZIMA 7000KM PLATU I SVE SVOJE UKUCANE ZAPOSLIO A OVI LJUDI NISU PRIMILI PLATU 10 GODINA I NIKO IM NE RADI U PORODICI. MARKO DJOGO SLICNU SUMU PRIMA JER RADI NA 5 MJESTA A NJEGOVE KOLEGE SU NA BIROU. TO JE POLITIKA SNSD-a PADAJ SILO I NEPRAVDO!

ODGOVORITE
Name

Istocno Sarajevo

26.04.2014 07:53

Blago radnicima pa je "Nikola Tesla" odustao od kupovine

ODGOVORITE