Beograd danas dobija gradonačelnika

Skupština grada danas će birati gradonačelnika Beograda, a kandidat je predsednik Privremenog organa
 Siniša Mali.

Srbija 25.04.2012 | 09:38
Beograd danas dobija gradonačelnika

Sednica gradskog parlamenta zakazana je za 15 sati, a na dnevnom redu su pored izbora gradonačelnika i izbor njegovog zamenika i članova Gradskog veća.

Kako saznaje Tanjug u DSS, njihov kandidat za zamenika gradonačelnika biće predsednik beogradskog odbora te stranke Andreja Mladenović.

Gradski parlament razmatraće i predlog rešenja o razrešenju i imenovanju Gradske izborne komisije,a budući sastav GIK-a imaće 15 članova, odnosno predsednika i šest članova sa liste SNS, tri iz DS, po dva iz SPS i DS S i jednog iz PUPS-a.

Ranije danas, izborom predsednika i sekretara Skupštine grada, njihovih zamenika i verifikacijom mandata odbornicima, konstituisan je gradski parlament.

Odbornici su za predsednika gradskog parlamenta izabrali socijalistu Nikolu Nikodijevića,a za njegovu
zamenicu Andreu Radulović iz redova naprednjaka.

Gradonačelnik i Gradsko veće, prema zakonu, moraju biti izabrani najkasnije u roku od mesec dana od dana održavanja konstitutivne sednice gradskog parlamenta, odnosno do 23. maja.

Prvi čovek grada bira se iz reda odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika Skupštine grada.

Kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada, a kandidat za gradonačelnika predlaže kandidata za njegovog zamenika iz reda Odbornika.

Zamenik gradonačelnika bira se na isti način kao gradonačelnik.

Komentari / 0

Ostavite komentar