Sanaderova odbrana traži novo suđenje

Odbrana bivšeg premijera i predsednika HDZ-a Iva Sanadera zatražila je da Vrhovni sud ukine prvu nepravosnažnu presudu i naredi novo suđenje zbog optužbi za ratno profiterstvo u "slučaju Hypo" i primanje provizije od mađarskog MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini.

Republika Srpska 24.07.2013 | 07:45
Sanaderova odbrana traži novo suđenje

Odbrana bivšeg premijera i predsednika HDZ-a Iva Sanadera zatražila je da Vrhovni sud ukine prvu nepravosnažnu presudu i naredi novo suđenje zbog optužbi za ratno profiterstvo u "slučaju Hypo" i primanje provizije od mađarskog MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini.Osim što je tražila novo suđenje pred izmenjenim sudskim većem,prenela je hrvatska agencija HINA, Sanaderova obrana u žalbi, predatoj zagrebačkom Županijskom sudu, predlaže i blažu zatvorsku kaznu od desetogodišnje, na koju je bivši premijer osuđen u novembru prošle godine.

Obrazlažući tu presudu, sudija Ivan Turudić je opisao Sanadera kaoratnog profitera, ali i osobu koja je zbog zadovoljenja najnižih potreba izdala nacionalne interese. No, u opsežnom obrazloženju Turudić je naveo da su Sanaderovim nedelima pridoneli i njegovi saradnici iz vlade i predsedništva HDZ-a. Sanaderovi advokati Čedo Prodanović, Jadranka Sloković i Goran Suić u žalbi tvrde da bi ta presuda trebalo da bude poništena, a suđenje ponovljeno zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ali i odluke o kazni. Odbrana najspornijim smatra što je sud odbio niz njihovih svedoka, a bezrezervno poklonio veru "neistinitim iskazima" ljudi koji su teretili Sanadera. Među njima su najvažniji bivši riječki tajkun Robert Ježić koji je svedočio da je Sanader preko njegovih računa u inostranstvu primio pet miliona evra, odnosno polovinu dogovorenog mita od predsednika uprave MOL-a Zolta Hernadija, i Drago Vidaković koji je rekao da je video kako je čelnik Hypo banke Volfgang Kulterer Sanaderu na parkiralištu u Klagenfurtu predao žuti koverat, prenela je HINA. U opširnom obrazloženju obrana ističe i da ne stoji tvrdnja da je Sanader koristio svoj autoritet kako bi se promenio međudeoničarski  ugovor s MOL-om na osnovu kojeg je ta kompanija preuzela upravljačka prava u Ini. Žaleći se na visinu kazne, obrana smatra da je sud bio prestrog i da u dovoljnoj meri nije cenio Sanaderove olakšavajuće okolnosti, među kojima je i učešće u Domovinskom ratu. Turudić na Sanadera nije primenio uobičajenu praksu ublažavanja kazne zbog ratnih zasluga, ističući da je ratno stanje iskoristio za vlastito bogaćenje, ali i da je svoje "uske, lične interese stavio iznad interesa Hrvatske".

Komentari / 0

Ostavite komentar