Snouden nije bio na ruskom letu

Najtraženiji američki begunac Edvard Snouden nije doputovao u Havanu letom kompanije Aeroflot, kako su tokom jučerašnjeg dana kružile glasine na Tviteru, saopštila je ruska posada.

Republika Srpska 12.07.2013 | 08:15
Snouden nije bio na ruskom letu

Najtraženiji američki begunac Edvard Snouden nije doputovao u Havanu letom kompanije Aeroflot, kako su tokom jučerašnjeg dana kružile glasine na Tviteru, saopštila je ruska posada. Prema navodima sajta Raša Tudej (Rušia Today), kapetan leta AFL 150, rekao je po sletanju u Havanu da Snouden nije bio putnik na tom letu.

Do uzbune na internetu došlo je nakon što se saznalo da je avion ruske kompanije koji je poleteo iz Moskve promenio rutu i da nije leteo preko Skandinavije, Grenlanda, Kanade i SAD, već južnije kroz Evropu pa na Atlantski okean. To je odmah shvaćeno kao mogućnost da se Snouden nalazi na letu, i da ruska posada tako želi da izbegne prolazak kroz američki vazdušni prostor i potencijalno prizemljenje. Kasnije je više medija javilo da je do moguće promene rute došlo zbog lošeg vremena na Grenlandu. Da priča o ovom američkom beguncu i dalje ima znatan uticaj na odnose Vašingtona i Pekinga, videlo se juče kada su se američki i kineski zvaničnici oštro sukobili oko prošlomesečnih događaja vezanih za njegov odlazak iz Hong Konga, prenose agencije. Zamenik državnog sekretara SAD Bil Berns rekao je da je Amerika razočarana ponašanjem Kine, jer je Hong Kong dozvolio da najtraženiji američki begunac napustio njegovu teritoriju. "Razočarani smo kako su vlasti u Pekingu i Hong Kongu vodile ovaj slučaj, što podriva naše napore da se izgradi poverenje neophodno da se pozabavimo ozbiljnim problemima", kazao je Berns. S druge strane, visoko rangirani kineski diplomata Jang Jieći kaže da je sve što je Hong Kong uradio bilo u skladu sa zakonom. Vašington Post istovremeno piše da u vrhu američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) raste zabrinutost zbog mogućnosti da je Snouden imao pristup dokumentima koji bi mogli da otkriju tehničke detalje kako su SAD špijunirale Kinu i druge države. "Američki zvaničnici strahuju da bi obelodanjivanje metoda prikupljanja podataka omogućilo stranim vladama da otkriju svoje sopstvene slabosti u zaštiti informacija. Novinar britanskog Gardijana Glen Grinvald, koji je prvi i objavio dokumenta do kojih je Snouden došao, rekao je da će, u slučaju da se Snoudenu nešto dogodi, sve što imaju od podataka biti objavljeno.

Komentari / 0

Ostavite komentar