Rast proizvodnje mesa

Proizvodnja svih vrsta mesa u RS u posljednjih šest godina generalno bilježi trend rasta, pokazuju podaci iz Registra gazdinstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Republika Srpska 09.07.2013 | 08:15
Rast proizvodnje mesa

Proizvodnja svih vrsta mesa u RS u posljednjih šest godina generalno bilježi trend rasta, pokazuju podaci iz Registra gazdinstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.Prema tim podacima uvrštenim u Informaciju o stanju primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, zaključno sa majem 2013. godine, ipak se navodi da je proizvodnja pojedinih vrsta mesa ograničena.

Kako je istaknuto, proizvodnja mesa svinja i goveda ograničena je malim klaničnim i prerađivačkim kapacitetima, prekomjernim uvozom i gašenjem proizvodnje u nekadašnjim gigantima ove industrije na području RS.

Tako je prema podacima prošle godine, u RS proizvedeno i mesoprerađivačima prodano 8.849 junadi za klanje i 54.358 tovnih svinja što je 2,9 milona kilograma junećeg i četiri miliona kilograma svinjskog mesa.

Kada je u pitanju proizvodnja svinjskog mesa, ona je prvenstveno usmjerena za domaće tržište, jer je  zbog sprovođenja obavezne vakcinacije protiv klasične kuge svinja onemogućen izvoz ovih živih utovljenih životinja.

"U prvih pet mjeseci ove godine mesoprerađivači su otkupili od registrovanih poljoprivrednih proizvođača oko 13.000 tovljenika, i s obzirom na karakter ove proizvodnje do kraja godine proizvodnja mesa svinja će dostići višegodišnji prosjek", stoji u Informaciji.

13.000 tovljenika u prvih pet mjeseci mesoprerađivači otkupili od poljoprivrednih proizvođača.

Sa druge strane, proizvodnja junećeg, za razliku od svinjskog, mesa usmjerena je i za inostrano tržište pri čemu bude izvezen tržišni višak od oko 1.000 grla godišnje.

Tako je u prvih pet mjeseci ove godine proizvedeno i mesoprerađivačima prodato oko 2.800 junadi, što je oko 1,7 miliona kilograma mesa.

Inače, proizvodnja mesa junadi najvećim dijelom je bazirana na grlima nabavljenim izvan granica BiH, pri čemu se godišnje samo u RS uveze za tov oko 10.000 teladi, čime bude ostvaren značajan odliv novčanih sredstava, koji se može ublažiti popravljanjem rasnog sastava krava.

Pored toga, proizvodnja i prerada mesa brojlera je na konstantnom nivou od oko sedam miliona brojlera proizvedenih na 103 farme.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, rekao je da proizvođači svinja u RS imaju dovoljno kapaciteta da obezbijede potrebe domaćeg tržišta pa i za izvoz.

Međutim, on je naveo da je domaća proizvodnja urušena i postala nerentabilna, prije svega jer je veliki broj klaoničkih kapaciteta, sa željom za velikim profitom, do sada uvozio sve i svašta, navodeći da su u vremenu iza nas stalno tražili veće kontrole, analize kvaliteta mesa, deklaracije uzgoja životinja kako bi unaprijedili prozivodnju.

Sa druge strane, Nebojša Rakić, direktor Zajednice živinara RS, kazao je da je u njihovoj oblasti proizvodnja standardna već godinama, bez padova, te da se proizvodnja na godišnjem nivou kreće oko 20 miliona kljunova. Međutim, on je kazao da problem u proizvodnji stvaraju više cijene ulaznih sirovina, dok su sa druge strane cijene gotovih proizvoda iste godinama.

Komentari / 0

Ostavite komentar