Josipović: Opšti interes - cio region u EU

U interesu svih je da ceo region jugoistočne Evrope bude deo Evropske unije i da Srbija što pre pređe put koji je Hrvatska već prešla, ocenio je predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Republika Srpska 09.07.2013 | 07:30
Josipović: Opšti interes - cio region u EU

U interesu svih je da ceo region jugoistočne Evrope bude deo Evropske unije i da Srbija što pre pređe put koji je Hrvatska već prešla, ocenio je predsednik Hrvatske Ivo Josipović. "Hrvatska će zagovarati politiku proširenja Unije, a spremna je i da pruži tehničku pomoć Srbiji i drugim zemljama regiona", rekao je Josipović za RTS.

Hrvatski predsednik je kazao i da međusobno povlačenje tužbi za genocid Srbije i Hrvatske zavisi od vlada dve zemlje, kao i da bi probleme koji su bili povod za tužbe trebalo rešiti van suda. Kada je reč o suđenjima za ratne zločine, Josipović je rekao da se vode postupci protiv pripadnika hrvatske vojske i policije i da hrvatski sudovi imaju iste kriterijume za sve. "Imali smo dve faze - za vreme rata i posle. Naše pravosuđe je bilo pristrasno, pošto su se olako pokretali postupci protiv srpskih formacija, a bilo je opreza u slučaju postupaka protiv hrvatskih jedinica", kazao je Josipović. Predsednik Hrvatske je naglasio da su se stvari sada promenile i da ne postoji nikakav politički uticaj na sudske postupke.

Komentari / 0

Ostavite komentar