U Srpskoj nema virusa Zapadnog Nila

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i suzbijanje bolesti, do 5. spetembra u zemljama EU evidentirano je 106 slu─Źajeva zaraze “virusom Zapadnog Nila”, a u susjednim zemljama 289. rsz_virus_zapadnog_nilaU regionu zapadnog Balkana ovaj virus je najvi┼íe pogodio Srbiju.

U Srbiji je od “groznice Zapadnog Nila” do sada umrlo 14 osoba, a zvani─Źno je registrovano 105 slu─Źajeva te bolesti, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanovi─ç – Batut” u Beogradu.

Umrle osobe bile su starije od 50 godina i hroni─Źni bolesnici, dok je od ukupno 105 prijavljenih slu─Źajeva njih 75 sa podru─Źja Beograda.

U Republici Srpskoj do sada nije bilo prijavljenih lica oboljelih od “virusa Zapadnog Nila”, kao ni sumnjivih slu─Źajeva, potvr─Ĺeno je u Republi─Źkom institutu za javno zdravstvo.

Sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu poru─Źuju da nema mjesta panici nakon ┼íto su pregledom uzoraka uginulih ptica u laboratorijama prona─Ĺeni uzorci “virusa Zapadnog Nila”.

“Virus Zapadnog Nila” identifikovan je kod dvije uginule vrane koje su prona─Ĺene u krugu sarajevskog preduze─ça GRAS, na osnovu izvje┼ítaja kantonalne Veterinarske inspekcije.

Rije─Ź je o prvom potvr─Ĺenom slu─Źaju “virusa Zapadnog Nila” u BiH.

Hrvatski Zavod za javno zdravstvo /HZ JZ/ evidentirao je u Hrvatskoj 11 osoba za koje se, prema rezultatima preliminarnih nalaza, vjeruje da su zara┼żene ovim virusom.

To su ve─çinom osobe starijeg ┼żivotnog doba i dolaze sa podru─Źja Grada Zagreba, te Zagreba─Źke i Me─Ĺimurske ┼żupanije.

U Hrvatskoj je pro┼íle godine zabilje┼żeno sedam hospitalizovanih slu─Źajeva oboljenja od “virusa Zapadnog Nila”. Svi oboljeli su se oporavili.

Od “groznice Zapadnog Nila” u Crnoj Gori lije─Źi se jedan mu┼íkarac.
On je smje┼íten na Infektivnu kliniku Klini─Źkog centra Crne Gore u Podgorici.

Iz Instituta za javno zdravlje re─Źeno je da mu┼íkarac ima 41 godinu, ┼żivi u Podgorici, a da povremeno boravi u okolini Skadarskog jezera, te da nije putovao van Crne Gore, prenose crnogorski mediji.

“Groznica Zapadnog Nila” zarazno je oboljenje virusnog porijekla koje ubodom prenosi zara┼żeni komarac.

“Zbog kraja sezone ljeta i toplih mjeseci, te dolaska hladnijeg perioda koji ne pogoduje razmno┼żavanju i opstanku komaraca ne o─Źekuje se pojava oboljelih od ove bolesti u epidemijskom obliku. Mogu─ça je pojava pojedina─Źnih slu─Źajeva”, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravstvo u informativnom tekstu Slu┼żbe za epidemiologiju o “groznici Zapadnog Nila”. /kraj/nt
Mi┼íljenja iznesena u komentarima su privatno mi┼íljenje autora komentara i ne odra┼żavaju stavove rtvbn.com.

Ostavi komentar

Popuni polja ozna─Źena zvjezdicom.