Fogo: Program reformi BiH je napredak u procesu NATO integracija

Admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, smatra da je Program reformi BiH, koji je nedavno usvojilo Predsjedništvo BiH, napredak u procesu NATO integracija naše zemlje.

Bosna i Hercegovina 16.12.2019 | 12:02
Fogo: Program reformi BiH je napredak u procesu NATO integracija
- Bio sam u BiH prije par mjeseci, gdje sam izjavio da sam razočaran što je procedura usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana spora. Godišnji nacionalni plan je neka vrsta procjene koju rade u BiH kako bi sagledali sopstveni proces reformi Oružanih snaga, a koje čine Hrvati, Bošnjaci, Srbi iz oba entiteta, znači i iz Republike Srpske - rekao je Fogo u intervjuu za portal Europeanwesternbalkans.

Prema njegovim riječima, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bio je veoma jasan u tome da ne želi da pokrene proceduru usvajanja, iako je u skorije vrijeme došlo do male promjene njegovog stava, pa smo tako dobili Program reformi, memorandum o dogovoru.

- Mislim da je to napredak u odnosu na to gdje smo nekada bili, a to je da Republika Srpska i predsjednik Dodik nisu bili zainteresovani za bilo kakvu diskusiju koja je na bilo koji način povezana sa Godišnjim nacionalnim planom, i gdje smo sada sa ovim planom reformi. Rekao bih da je to napredak i morate biti zahvalni na malim pobjedama - kazao je Fogo.

Admiral navodi da je brigadna generalica Marti J. Bissell učinila fantastičan posao na čelu NATO štaba u BiH.

- Bila je tamo godinu i po dana, mandat joj je produžen za šest mjeseci do dolaska novog brigadnog generala. Mislim da će generalica Bissell biti upamćena po tome što je održala mir i stabilnost, kao i zbog toga što je opet pokrenula dijalog o reformi koji je toliko dugo stajao u mjestu - smatra Foggo.

Kako je naveo, što se više odlaže nešto prosto poput slanja Godišnjeg nacionalnog programa, to se kod drugih institucija evroatlantskog sistema više stvara nevoljnost da se uključe i pomognu.

- To ima ekonomske posljedice po zemlju. Mislim da je Republika Srpska uvidjela ovo i rekla da ovo nije samo loše po druge entitete, već je loše i za samu Republiku Srpsku, tako da je morala da krene naprijed - naveo je Foggo.

Naglašava da su stabilnost i bezbjednost koju je NATO donio stvorili povjerenje.

- Povjerenje kod stranih investitora. Ljudi žele da dođu i ulože svoje resurse i novac u budućnost vaše zemlje. U mjestima kao što je BiH, oni ne mogu bez stranih investitora koji ulažu dosta sopstvenog kapitala. Jednom kada postignete to, tržišna ekonomija će procvjetati i ljudima će stizati dividende – napominje Fogo.

Još jednom ponavlja da sve počinje od stabilnosti i bezbjednosti, prenose Vijesti.ba.

- Ne možete imati jaku ekonomiju bez povjerenja, stabilnosti i bezbjednosti, a to ne dolazi samo od jakih vojnih snaga, već i od jakih, sposobnih, kredibilnih i etičkih policijskih snaga i ministra unutrašnjih poslova koji će čuvati granice od krijumčara i nasilnih ekstremističkih organizacija.

Tako da ono što NATO želi da ovdje doprinese je od koristi za građane ovih zemalja. Oni su naša država partner i mi želimo da im pomognemo, i mislim da je Republika Srpska možda to uvidjela i idemo u pravom smjeru. Što prije, to bolje, što brže ovo uradimo, to će biti bolje za narod u Bosni i Hercegovini - poručio je admiral Fogo.

(Vijesti.ba/Europeanwesternbalkans)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

The end

16.12.2019 11:59

Kraj za NATO.

ODGOVORITE
Name

Bojan

16.12.2019 12:52

Gdje su dezurni kriticari?

Name

Srbin

16.12.2019 12:25

Znaci nije taj program ANP?

ODGOVORITE
Name

11903

16.12.2019 14:52

Nije sija, nego vrat. Ako sam dobro razumio ovog admirala i uporedim sa onim sto Mile o tome govori zakljucujem da je 1 od njih dvoice lazov.

Name

Pirke

16.12.2019 13:33

Moji Srbi, uvede vas Lemi u NATO

ODGOVORITE
Name

RE Prike

16.12.2019 14:11

moj Prike, ti si sigurno iz Fbih, cim citati ne znas! Srbi nikada u NATO nece. Lemi ceka da taj dokument ode u NATO, da oni to potvrde kao sto vec rade i MATIRAO VAS JE SVE :)

Name

Re pirke

16.12.2019 16:54

Cobane ovce u šake i vati se planine.morate svatit da tzv beiha nemoze u nato dok se pita Republike Srpske, a bogami se pita i te kako.